Ana Sayfa Vergi İhracat bedeli olarak gelen paranın bir kısmı döviz bürosundan TL’ye çevrilebilir mi?

    İhracat bedeli olarak gelen paranın bir kısmı döviz bürosundan TL’ye çevrilebilir mi?

    21
    0

    İhracat bedeli olarak şirket banka hesabına gelen dövizin bir kısmını döviz olarak çekip, dışardan bozarak, şirket TL hesabına TL olarak yatırabilir miyiz?

    T.C. Merkez Bankası Genelgesi’nde İBKB’ye veya DAB’a bağlanan ihracat bedellerinin en az %40’ı İBKB’yi veya DAB’ı düzenleyen bankaya satılacağı belirtilmiştir. %40’lık kısmın bankadan bozdurulmasının zorunlu olduğu kalan kısmı için ise serbestçe kullanılabileceğini değerlendiriyoruz. 

    T.C.

    MERKEZ BANKASI

    İHRACAT GENELGESİ

    İhracat Bedellerinin Merkez Bankasına Satışı

    EK MADDE 1 – (1) Bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren İBKB’ye veya DAB’a bağlanan ihracat bedellerinin en az %40’ı İBKB’yi veya DAB’ı düzenleyen bankaya satılır. Bu bedeller bankaca Merkez Bankası tarafından ilan edilen ve işlem günü için geçerli döviz alış kuru üzerinden aynı gün Merkez Bankasına satılır ve Merkez Bankasının banka nezdindeki hesabına aktarılır. Söz konusu tutarın tam karşılığı banka tarafından ihracatçıya Türk parası olarak ödenir. 45, 46

    45 T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığının 31.12.2021 tarihli talimatı. (Yürürlük tarihi: 03.01.2022)

    46 T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığının 15.04.2022 tarihli talimatı. (Yürürlük tarihi: 18.04.2022)

     

     


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBir müşterimiz yeni açıldı ve gekap kapsamında ancak henüz poşet satışı yapmadığı için ilk beyanname verilmedi ve mükellefiyeti açılmadı poşet satışı yapmadığı sürece mükellefiyet açılmayacak mı?
    Sonraki İçerik2024/01-02-03 dönemine ait e-Defterler ikincil kopyaları 10 Haziran 2024 tarihine kadar gönderilecektir.

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz