Ana Sayfa Muhasebe İhraç Kayıtlı Teslimden yararlanma şartları

    İhraç Kayıtlı Teslimden yararlanma şartları

    ...hammadde ve mermercilik faaliyetinde bulunan yurtiçindeki firmalardan gerek blok gerekse ham yarı mamul şeklinde aldığınız malzeme üzerinde ebatlama, cilalama, honlama (dolgu yapma), paht kırma, bas kesme, yan kesme işlemleri yapılarak yeni malzeme oluşturulması işlemi, sanayi sicil belgenizin bu işleri kapsaması halinde imalat olarak değerlendirilecek olup, KDV Genel Uygulama Tebliğinde açıklanan tecil-terkin uygulamasından yararlanabilecek imalatçılarda aranan şartların sağlanmış olması kaydıyla imal edilen malların ihraç kaydıyla teslimi mümkün bulunmaktadır.

    489
    0

    T.C.
    AFYONKARAHİSAR VALİLİĞİ
    Defterdarlık Gelir Müdürlüğü

    Sayı

    :

    63611781-130[11/1-c/2016-14]-28

    22.11.2017

    Konu

    :

    İhraç Kayıtlı Teslim

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, ihraç kayıtlı satış yapmak için gerekli imalatçı vasfını taşıdığınız, kapasite raporu, sanayi sicil belgesi ve diğer belgelerinizin olduğu, yurt içindeki çeşitli hammadde ve mermercilik faaliyetinde bulunan firmalardan gerek blok gerekse ham yarı mamul malzemeyi katma değer vergisi (KDV) ödeyerek satın aldığınız belirtilerek, bu ham yarı mamul ve blok hammadde üzerinde ebatlama, cilalama, honlama (dolgu yapma), paht kırma, bas kesme, yan kesme gibi işlemler uyguladıktan sonra yeni oluşan malzemenin ambalajlama ve kasalama işlemleri yapılarak ihraç kayıtlı satışının yapılıp yapılamayacağı sorulmaktadır.

    3065 sayılı KDV Kanununun (11/1-c) maddesinde, ihraç edilmek şartıyla imalatçılar tarafından kendilerine teslim edilen mallara ait KDV’nin, ihracatçılar tarafından ödenmeyeceği, mükelleflerce tahsil edilmeyen ancak ilgili dönem beyannamesinde beyan edilecek olan bu verginin, vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunacağı, söz konusu malların, ihracatçıya teslim tarihini takip eden ay başından itibaren 3 ay içinde ihraç edilmesi halinde, tecil edilen verginin terkin edileceği hükme bağlanmıştır.

    İhraç kayıtlı teslimlerde tecil-terkin uygulamasının usul ve esasları KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/A-8.) bölümünde belirlenmiştir.

    Söz konusu Tebliğin (II/A-8.3.) bölümünde, imalatçıların, ihraç kaydıyla teslim ettikleri malların bir kısmını piyasadan hazır olarak satın alabilecekleri, bu durumda, imalatçıların bizzat ürettikleri mallar için tecil-terkin uygulaması yapılacağı, piyasadan hazır olarak alıp sattıkları mallar için tecil-terkin işlemi uygulanmayacağı; (II/A-8.4.) bölümünde, tecil-terkin işlemlerinin imalatçıların ihraç kaydıyla satışını yaptıkları mal teslimlerine uygulanacağı, satıcının ihraç kaydıyla satışını yaptığı malın, ihraç edilen nihai mamul olması gerektiği, bu şartı taşımayan teslimlerde tecil-terkin işlemi uygulanmayacağı açıklanmıştır.

    Buna göre, hammadde ve mermercilik faaliyetinde bulunan yurtiçindeki firmalardan gerek blok gerekse ham yarı mamul şeklinde aldığınız malzeme üzerinde ebatlama, cilalama, honlama (dolgu yapma), paht kırma, bas kesme, yan kesme işlemleri yapılarak yeni malzeme oluşturulması işlemi, sanayi sicil belgenizin bu işleri kapsaması halinde imalat olarak değerlendirilecek olup, KDV Genel Uygulama Tebliğinde açıklanan tecil-terkin uygulamasından yararlanabilecek imalatçılarda aranan şartların sağlanmış olması kaydıyla imal edilen malların ihraç kaydıyla teslimi mümkün bulunmaktadır.


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİstihdam Potansiyeli Yüksek Firmalar Sanal İstihdam Fuarında İş Arayanlarla Buluşacak
    Sonraki İçerik2020 Yılında bilanço verilerine göre defter tutması kesinleşen bir mükellef işletme defteri tutmaya devam edebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz