Ana Sayfa Vergi İhraç edilen ürünler için faturada ÖTV belirtilir mi?

    İhraç edilen ürünler için faturada ÖTV belirtilir mi?

    İhracat

    537
    0

    Mükellef ithalat yaptığı nemlendirme cihazı satışı yapmaktadır ve özel tüketim vergi mükellefi değil. Fakat ilk defa IV SAYILI ürün kapsamında Heating element adı altın küçük bir miktar için ithalatta ÖTV ödemesi ve bunu ihracat yapmıştır. Bu durumda ithalatta ödediği ÖTV’yi malın maliyetine atılabilir mi? 

    ÖTV Mükelleflerinin İhracat Teslimleri Özel Tüketim Vergisi Kanununun 5 inci maddesinin (1) numaralı fıkrası uyarınca, yurt dışındaki müşterilere teslim edilen ve Türkiye Cumhuriyeti Gümrük Bölgesinden çıkan mallar ÖTV’den istisnadır.

    İhracat teslimlerine ilişkin düzenlenen faturada ÖTV hesaplanmaz.

    ÖTV mükellefleri bu suretle fatura bedeline dâhil etmedikleri ÖTV tutarlarını ve teslim ettikleri mal miktarlarını, (1) numaralı ÖTV beyannamesinin “İstisnalar ve İndirimler” bölümünün “İstisnalar” kısmında yer alan “İhracat İstisnası” ibaresini seçerek bu istisna kapsamında beyanda bulunur.

    Ayrıca ÖTV mükellefleri, bu teslimin yapıldığı döneme ilişkin verilen ÖTV beyannamesinin “Ekler” bölümünde yer alan “İhracat İstisnası” ekini doldurur.

    Bununla birlikte ihraç konusu malların yurt dışına çıktığı, gümrük beyannamesinin aslı veya ilgili gümrük idaresi onaylı örneği ihracatın gerçekleştiği dönemdeki ÖTV beyannamesine eklenmek suretiyle tevsik edilir.

    Diğer yandan, ÖTV ödenerek satın alınan malların herhangi bir işlem görmeden, olduğu gibi (aynen) ihraç edilmesi halinde, bu mallar için yüklenilen ÖTV iade edilir. Ancak ÖTV ödenerek satın alınan maldan ÖTV’ye tabi olan veya olmayan bir mal üretilerek bu malın ihraç edilmesi halinde, imalatta kullanılan mal için ödenen ÖTV iade edilmez.


    BENZER İÇERİKLER

    İhracat Bedellerin T.C. Merkez Bankasına Satılması Hakkında Karar
    Tekstil ve Konfeksiyon İhracatcılar Birliği tarafından verilen dekonta istinaden yapılan ödemelerin gider kaydedilip edilemeyeceği.
    İhracat bedelini düzenlediğimiz faturanın üzerindeki döviz haricinde tahsil edebilir miyiz?

    Kaynak: İsmmmo, GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikE-birlik sistemi üzerinden yapılan sözleşme uzatımları için damga vergisi ödenmeli midir?
    Sonraki İçerikHissedarları aynı olan şirketler arasındaki faturalandırma transfer fiyatlandırmasına tabi midir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz