Ana Sayfa Mevzuat İhraç edeceğimiz ürünün üretiminde kullanılmak üzere ithal edilen girdilere ne tür kolaylıklar...

İhraç edeceğimiz ürünün üretiminde kullanılmak üzere ithal edilen girdilere ne tür kolaylıklar sağlanır?

481
0

Yurt dışındaki bir alıcıya sattığınız ürünü kendiniz üretiyor ve üretimde kullandığınız girdilerin tamamını veya bir kısmını yurt dışından ithal ediyorsanız, bu ithalatlar sırasında size belirli kolaylıklar sağlayan özel bir sistemden yararlanabilirsiniz.

İşledikten sonra ihraç edeceğiniz bu girdilerin ithalatı sırasında, gümrük işlemlerini yaparken, gümrük idaresi tarafından alınması gereken vergileri ödemek yerine, bu vergileri karşılayan tutarda bir teminat verebilirsiniz.  İthal ettiğiniz bu girdileri kullanarak/işleyerek elde ettiğiniz ürünü ihraç ettikten sonra bu teminatı geri alabilirsiniz. Dilerseniz, ithalat sırasında girdilere ait olan vergileri öder, bu girdileri işleyerek elde edeceğiniz ürünü ihraç edince, ödediğiniz vergileri geri alabilirsiniz.
Gümrük ve dış ticaret mevzuatında “dahilde işleme rejimi” olarak adlandırılan bu sistemden faydalanmanız için, ithalat ve ihracat işlemlerini yapmadan önce, gümrük müdürlüğünden veya Ticaret Bakanlığı’ndan bir izin almanız gereklidir. Gümrük müdürlükleri sadece belirli ve sınırlı işlemlerde bu izni vermeye yetkilidir.

İhracatçı firmaların bu sistemden faydalanmasını sağlayan izinlerin büyük bir kısmını Ticaret Bakanlığı (İhracat Genel Müdürlüğü) vermektedir.


Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerik136 bin KOBİ’nin Nisan, Mayıs ve Haziran aylarındaki kredi taksitleri 3 ay ertelenecek!
Sonraki İçerikVirüs salgını dolayısıyla kendisi iş yerini kapatan bir işveren personellerinin SGK bildirimini nasıl yapmalıdır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz