Ana Sayfa Muhasebe İhale İçin Verilen Teminat Mektubu Vergi Borcuna İstinaden Vergi Dairesince Haczedilebilir mi?

    İhale İçin Verilen Teminat Mektubu Vergi Borcuna İstinaden Vergi Dairesince Haczedilebilir mi?

    2704
    0

    1- ŞARTNAMEYE AYKIRILIK HALİNDE KESİN TEMİNAT MEKTUBUNUN GELİR KAYDEDİLMESİ.
    İhale makamına verilen Kati teminatın Kanun ve Şartnameye aykırı bir durum oluşması halinde 2886 Sayılı Kanunun 62’nci maddesi gereğince teminat mektubunun üzerindeki taahhüt doğrultusunda nakde çevrilir gelir kaydedilir. Bu gelir müteahhidin diğer borçlarına mahsup edilemez.

    2- TEMİNAT MEKTUBU NEDİR?
    Bilindiği üzere teminat mektupları, lehdarın (asıl borçlunun) belli bir taahhüdü yerine getirmemesi halinde, muhatabına muayyen bir meblağın ilk talepte kayıtsız Şartsız, borçlunun rızasını almaya veya hüküm istihsaline gerek kalmadan teminat mektubunu düzenleyen banka tarafından ödeneceğine dair, bir tür garanti akdidir.

    3- TEMİNAT MEKTUBU HACZEDİLEBİLİR Mİ?
    Teminat mektupları ancak lehdarın (Menfaati olan kişi), taahhüdünü yerine getirmemesi halinde ve yalnızca muhatabın talebi üzerine paraya çevrilmeleri mümkün bulunduğundan dolayı kıymetli evrak vasfı taşımazlar ve haczedilemezler. (1994/5 Seri no’lu Tahsilat İç Genelgesi gerekli açıklamalara yer verilmiştir)

    ***Bu sebeple İhale komisyonu arasında yapılan sözleşme gereği Şirketçe taahhüt edilen işler için ihale makamı kuruluşa verilen teminat mektubunun vergi borçları nedeniyle haczedilemeyeceği gibi paraya çevrilmesi de mümkün bulunmamaktadır.

    Kaynak: Gelir İdaresi Başkanlığı

    Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikSerbest Bölgede Faaliyet Gösteren Şirketin Devir Alınması Durumunda Kurumlar Vergisi İstisnasından Faydalanılabilir mi?
    Sonraki İçerikYurt Dışı Firmadan Alınan Hizmet Karşılığında Yapılan Ödemeler Üzerinden Kurumlar Vergisi Kesintisi Yapılır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz