Ana Sayfa Muhasebe İcra takibi başlattığımız alacağımızı şüpheli alacak olarak gider yazabilir miyiz?

İcra takibi başlattığımız alacağımızı şüpheli alacak olarak gider yazabilir miyiz?

895
0

Şubat/2019 döneminde danışmanlık hizmet faturası kesmiş olduğu müşterisini adresinde bulamamış ve hemen avukata başvurup icra takibi başlatmıştır. Daha henüz beyan döneminin içindeyiz. İcra takibi başlatılan bu alacak KDV beyannamesi ve kar zarar hesabında nasıl kayıt yapılmalıdır?

Alacağın Şüpheli hale gelmesinin tanımı VUK 323. maddesinde aşağıdaki tanımlanmıştır. Beyannamenin verilip verilmemesi önemi yoktur. Karşılık ayrılarak gider yazılır.

Şüpheli Alacaklar Madde 323 Ticari ve zirai kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi ile ilgili olmak şartıyla;

  1. Dava veya icra safhasında bulunan alacaklar;
  2. Yapılan protestoya veya yazı ile bir defadan fazla istenilmesine rağmen borçlu tarafından ödenmemiş bulunan dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük alacaklar; Şüpheli alacak sayılır.

Yukarıda yazılı şüpheli alacaklar için değerleme gününün tasarruf değerine göre pasifte karşılık ayrılabilir. Bu karşılığın hangi alacaklara ait olduğu karşılık hesabında gösterilir. Teminatlı alacaklarda bu karşılık teminattan geri kalan miktara inhisar eder. Şüpheli alacakların sonradan tahsil edilen miktarları tahsil edildikleri dönemde kar-zarar hesabına intikal ettirilir.

 

 

 


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


BENZER İÇERİKLER

 

Şüpheli alacak nedir?

 

 

Konkordato ilan eden firmadan olan alacağımıza karşılık ayırıp gider yazabilir miyiz?

 

 

Şüpheli hale gelen ticari alacak için karşılık ayrılması

 

 

Önceki İçerikYurtdışındaki eğitim ve sağlık harcamaları gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılabilir mi?
Sonraki İçerikA ve B sınıfı gümrük müdürlüklerinin farkı nedir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz