Ana Sayfa Duyurular İBB yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiği gelirleri arttırma yolunda

İBB yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiği gelirleri arttırma yolunda

573
0

Kömürcüoda Açık Kompost ve Geri Kazanım Tesisi’nde yeni bir işletme düzenine geçen İBB, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiği geliri katlayacak. Böylece son 9 yılda İBB’ye yaklaşık 4 milyon lira kazandıran İSTAÇ’a bağlı tesis, yıllık en az 15 milyon lira gelir getirmeye başlayacak. Tesise yapılacak ek yatırımlar için sunulan fizibilite raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onay aldı. ÇED İDK’nın önünde olan rapor ile ilgili süreç ise 14 Eylül’de sonlanacak. İSTAÇ’ın tesisten aldığı pay yüzde 12,5 olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), yenilenebilir enerji kaynaklarından elde ettiği gelirleri arttırma yolunda. Bunun en önemli örneklerinden biri de İSTAÇ’a bağlı Kömürcüoda’daki Açık Kompost ve Geri Kazanım Tesisi. Tesiste, yeni bir işletme düzenine geçildi. Bu yeni düzende kurulacak yapılacak yeni yatırımlarla birlikte elde edilen gelirler de katlanacak. Geçtiğimiz 9 yılda İBB’ye toplam 4 milyon lira gelir getiren tesis, yeni dönemde yıllık en az 15 milyon lira kazandıracak. Artan gelir, İstanbul genelinde yeni çevre yatırımları için kaynak sağlayacak.

ÇED SÜRECİ 14 EYLÜL’DE SONLANIYOR

Kömürcüoda’daki Açık Kompost ve Geri Kazanım Tesisi’nde şu an mevcudun bakım, onarım ve yenileme çalışmaları yürütülüyor. Ancak İBB, işletmenin kapasitesini arttırmak amacıyla yeni tesisler de kuracak. Bu amaçla yapılacak tesislerin fizibilite raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderildi. Bakanlıktan onay alan rapor, şu an Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu İnceleme Değerlendirme Komisyonu’nun (ÇED İDK) önünde. Komisyon, Eylül ayının 14’ünde raporu karara bağlayacak. Böylece ÇED süreci sonlanmış olacak. Kömürcüoda Açık Kompost ve Geri Kazanım Tesisi’nde, İstanbul’a daha iyi hizmet etmek için yeni yatırımlar başlatılacak.

TESİS YEKDEM TEŞVİĞİNDEN YARARLANACAK

Yeni dönemde atıktan türetilmiş yakıt yerine biyokütleden elektrik enerjisi ve sıvı kompost üretimi yapılacak. Tesiste kullanılacak enerji kaynağı biokütle kapsamında olduğundan enerji üretimi YEKDEM (Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması) teşviklerinden yararlanacak. Kurulu gücü 18 megavat olan tesisten yüzde 12,5 pay alan İSTAÇ, 10 yıl boyunca yıllık en az 15 milyon lirayı kasasına koyacak. Ardından sözleşmenin sürdüğü 2036 yılına kadar da piyasa fiyatları üzerinden yapılacak elektrik satışlarından payını almayı sürdürecek.

BAKANLIĞIN ŞARTLARI YERİNE GETİRİLECEK

Ayrıca tesis, yeni projeye göre günde 2 bin ton atığı enerjiye dönüştürecek şekilde işletilecek. Böylece Kömürcüoda Düzenli Depolama Sahalarına gönderilen atık miktarı azaltılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Düzenli Depolama Sahaları için istediği ön işlem şartı da yerine getirilmiş olacak.


Kaynak: İBB
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikHaziran ayında kısa çalışma ödeneğinden dönen bir firma 7252 sayılı SGK teşvikinden hangi ay itibariyle yararlanmaya başlar?
Sonraki İçerikSakarya doğal gaz sahasında yapılan keşif bu yıl dünyadaki deniz keşifleri arasında ilk sırada yer aldı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz