Ana Sayfa Muhasebe Huzur hakkı ödemesi yapan bir şirket muhtasar-prim beyannamesini aylık olarak mı beyan...

    Huzur hakkı ödemesi yapan bir şirket muhtasar-prim beyannamesini aylık olarak mı beyan etmelidir?

    Huzur hakkı ödemelerinden vergi kesilir mi?, Huzur hakkı ödemelerinden sgk primi kesilir mi?, Huzur hakkı alan şirket ortağı aynı zamanda başka bir şirkette 4/a’lı olarak çalışırsa sigortalılık statüsü ne olacaktır?

    2028
    0

    Sadece şirket yetkilisine ödenen Huzur hakkı ödemesi olan bir firmada, sgk muhtasar aylık olarak verilmek zorunda mı? Üç aylık devam edebilir mi?

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanunun 61’inci maddesine göre huzur hakları ücret olarak nitelendirilmekte ve stopaj yoluyla vergilendirilmektedir.

    SGK mevzuatına göre ise, huzur hakkı adı altında yapılan ödemelerin prime tabi olup olmadığı hususu sigortalıların statüsüne göre belirlenecek olup kişiler, huzur hakkı ödenen veya ödenecek yerde 5510 sayılı Kanunun 4-1/a maddesi kapsamında hizmet akdine bağlı olarak çalışıyorlarsa, bu kişilere yapılan huzur hakkı ödemeleri sigorta primine tabi tutulacaktır.

    Ancak anılan kişiler hizmet akdi ile çalışmamakta yani 4-1/b kapsamında sigortalı iseler huzur hakkı adı altında yapılan ödemelerden sigorta primi kesilmeyecektir.

    Konuyu yukarıda belirttiğimiz değişkenliklere göre değerlendirip muhsgk verilip verilmeyeceğine karar verilmelidir.

    Limited şirketimiz ortağımıza huzur hakkı ödenmeye başlanacaktır. Ancak bu ortak aynı zamanda başka bir firmada 4’a lı olarak çalışmaktadır. Bu sebeple 4’a kesintiye henüz uğramadığından ortak ve müdür olması sebebiyle 4b tescili başlatılmadı. Bu durumda huzur hakkı alması sebebi ile ücretinden vergi ve damga vergisi kesintisi haricinde prim kesintisi yapılıp sgk ya bildirilmesi gerekir mi?

    Ortağı olduğu şirkete müdür olarak atanmış ve 4/b kapsamında sigortalı olmuş bir kişinin, başka bir işyerinde SSK’lı olarak çalışmaya başlaması halinde, 4/a kapsamındaki sigortalılık statüsü geçerli olacağından,4/b kapsamındaki sigortalılık statüsü 4/a kapsamında çalışmaya başladığı günün öncesinde sona erecektir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikAktifimize kayıtlı gayrimenkuller için yeniden değerleme işlemi yapmalı mıyız?
    Sonraki İçerikKısa çalışma ödeneği alan personeli işten çıkartırsak bu destek faizi ile beraber gelir alınır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz