Ana Sayfa Vergi Huzur hakkı ödemesi alan bir kişiye kıdem tazminatı ödenir mi?

    Huzur hakkı ödemesi alan bir kişiye kıdem tazminatı ödenir mi?

    2098
    0

    Huzur hakkı alan A. Ş. şirket ortağına kıdem hakkı doğar mı?

    Huzur hakkı bir iş akdine bağlı işçi işveren ilişkisi olmaksızın ödendiğinden, sigorta primine tabi değildir. Gelir vergisi ve damga vergisine tabidir. Huzur hakkı için ayrı bordro düzenlenmelidir. 

    KIDEM TAZMİNATINA HAK KAZANABİLME KOŞULLARI
    A. 4857 sayılı kanuna tabi işçi olmak
    b. İşçinin işten ayrılmadan önce en az bir yıl çalışmış olması
    c. İş akdinin belirli nedenlerle sona ermesi

     

    1. İşçinin İşinin İşveren Tarafından 4857 sayılı Kanunun 25. Maddesinde Sayılı Sağlık Sebepleri veya Zorunlu Sebeplerden Birine veya 17. Maddesine İstinaden Son Verilmiş Olması 
    2. Sağlık Sebepleri 
    3. Zorunlu Sebepler 
    4. İşçinin İş Sözleşmesinin İşveren Tarafından İş Kanunu’nun 17. Maddesine İstinaden Son Verilmiş Olması  
    5. İşçinin Kanunun 24. Maddesinde Belirtilen Sağlık Sebepleri, Ahlak ve İyi Niyet Kurallarına Uymayan Haller ve Benzerleri veya Zorunlu Sebeplerden Biri Nedeniyle İşten Ayrılması 
    6. Sağlık Sebepleri 
    7. Ahlak ve İyi Niyet Kurallarına Uymayan Haller ve Benzerleri 
    8. Zorlayıcı Sebepler 
    9. Muvazzaf askerlik nedeniyle fesih 
    10. Yaşlılık aylığı (emeklilik) veya toptan ödeme nedeniyle fesih 
    11. Kadın işçinin evlenme nedeniyle sözleşmeyi feshi
    12. İşçinin ölümü olup 4 b’li sigortalı için gerekli şartlar oluşmamıştır.

    Kıdem tazminatı hesaplamasında yıl süresi 365 gün mü 360 gün mü dikkate alınır? 

    Ancak kıdem tazminatı hesabında bir yılın 360 gün olarak kabul edildiğini tespit eden Yargıtay 22.Hukuk Dairesi Yerel Mahkemenin kararını bu sebeple bozmuştur. Daire kararında açıkça bir yılın 365 gün olarak hesaplanması gerektiğini vurgulamıştır. 

    Kararın metni şöyle; T.C. YARGITAY 22. HUKUK DAİRESİ E. 2013/4501 K. 2013/5564 T. 18.3.2013 ÖZET:
    Davacının kıdem tazminatı farkı alacağı bulunup bulunmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır. Hükme esas alınan bilirkişi raporunda kıdem tazminatı alacağı, bir yıl 360 gün olarak kabul edilerek hesaplanmış ve bilirkişi raporu esas alınarak fark kıdem tazminatına hükmedilmiştir. Mahkemece, kıdem tazminatı ücreti hesaplanırken bir yıl 365 gün kabul edilmeli ve gerekirse bilirkişiden ek rapor alınarak davacının kıdem tazminatı farkı alacağı bulunup bulunmadığı belirlenerek sonuca gidilmelidir. 

    DAVA: Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, fazla mesai ücreti, harcırah alacağı, hafta tatili, ulusal bayram, genel tatil, yemek, yakacak, sosyal yardım ve izin ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir. Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır. Hüküm süresi içinde davalı… Belediye Başkanlığı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi H. Bağcıvan tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    KARAR: Davacı işçi, kıdem tazminatı farkı, kıdem tazminatı faizi ve diğer işçilik alacaklarının hüküm altına alınmasını talep etmiştir. Davalı vekili, davacının hak ettiği tüm alacakların ödendiğini belirterek davanın reddini savunmuştur. Mahkemece davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir. Hüküm, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir. 

    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir. 

    Davacının kıdem tazminatı farkı alacağı bulunup bulunmadığı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunmaktadır. Dosya içeriğine göre, hükme esas alınan bilirkişi raporunda kıdem tazminatı alacağı, bir yıl 360 gün olarak kabul edilerek hesaplanmış ve bilirkişi raporu esas alınarak fark kıdem tazminatına hükmedilmiştir. 

    Mahkemece, kıdem tazminatı ücreti hesaplanırken bir yıl 365 gün kabul edilmeli ve gerekirse bilirkişiden ek rapor alınarak davacının kıdem tazminatı farkı alacağı bulunup bulunmadığı belirlenerek sonuca gidilmelidir. Kabule göre de, mahkemece kıdem tazminatı faizine faiz işletilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir. 

    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 18.03.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Aynı işyerinde aralıklarla çalışan personelin kıdem tazminatı hesaplaması hangi tarih baz alınarak hesaplanır?

    Emekli olan bir kişi kıdem tazminatını almadan aynı iş yerinde çalışmaya devam ederse daha…

    Vefat eden personelin yakınlarına kıdem tazminatı ödenir mi?

    Bedelli askerlik yapacak personel Kıdem tazminatı alabilir mi?

    Kıdem tazminatını alarak işten ayrılan ve daha sonra aynı iş yerinde işe başlayan personelin…

    Banka çalışanının 15 Yıl 3600 gün maddesi ile kıdem tazminatını alarak başka bankada işe…

    15 yıl 3600 gün yazısı birden fazla kullanabilir mi?

    15 Yıl 3600 gün şartlarıyla emekli olacak kişi ihbar tazminatı alabilir mi?

    15 Yıl 3600 gününü dolduran bir kişi kendi isteğiyle işten ayrılırsa kıdem tazminatı alabilir…

    Sigortadan 15 yıl 3600 gün prim sayısını doldurduğuna dair yazısı çalışan kaç kez alabilir?


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikLeasing ile alınan demirbaşlardan amortisman ayrılır mı?
    Sonraki İçerikBir yabancı işçi çalıştırmak isteyen işyeri kaç Türk işçi çalıştırmak zorundadır?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz