Ana Sayfa SGK Huzur hakkı ödemelerinden SGK prim kesintisi yapmalı mıyız?

Huzur hakkı ödemelerinden SGK prim kesintisi yapmalı mıyız?

660
0

Tek kişilik AŞ de yönetim kurulu başkanı SSK emeklisi. Başkana verilecek huzur hakkından gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılıyor. Bu verilen huzur hakkından SGK kesintisi yapılacak mı?

Prime Esas Kazançlar” başlıklı 80 inci maddesinin birinci fıkrasında prime esas kazancın hesabında hak edilen ücretler ile prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaktan o ay içinde yapılan ödemeler ile sigortalılar için özel sağlık sigortalarına ve bireysel emeklilik sistemine ödenen tutarların brüt toplamının esas alınacağı belirtilmektedir. Kanunda açıkça huzur hakkından bahsedilmemiş olmakla birlikte genel anlamda ücret niteliğinde olduğundan prime esas kazancın hesabında dikkate alınması gerekmektedir. Ancak burada huzur hakkı ücretinin kime ödendiği önemlidir. İşyerinde mesleği gereği diğer sigortalılar gibi çalışan anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları ile diğer şirketlerin ortaklarına yapılan huzur hakkı ödemesi, sigortalılık statüsünün farklı olması nedeniyle prime esas kazanca tabi değildir. Diğer taraftan nev’i ne olursa olsun şirkete dışarıdan atanan müdürlere ve anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olmayan ancak şirkette 5510 sayılı kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının ( a ) bendine tabi çalışan ortaklarına yapılan huzur hakkı ödemelerinin prime esas kazancın hesabında dikkate alınması gerekmektedir.

Limited şirket tek ortağı olan kişi, yıl içinde huzur hakkı olarak ücret alırken, aynı anda aynı yılın sonunda kar eden şirketinden kâr payı alabilir mi?

Kâr payı şirket organın kararı ile dağıtır. Şirkettin tek kişilik olması durumu değiştirmez.


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikMalulen emekli olmuş birisini işe aldığımızda işe giriş bildirimini nasıl yapmalıyız?
Sonraki İçerikTaşkömürü üretimi Ocak 2020’de bir önceki yılın aynı ayına göre %7,3 arttı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz