Ana Sayfa Duyurular Hukuk uyuşmazlıklarının çözüme kavuşmasına imkân veren arabuluculuk uygulamasında başarı oranı %69 oldu

Hukuk uyuşmazlıklarının çözüme kavuşmasına imkân veren arabuluculuk uygulamasında başarı oranı %69 oldu

101
0
ARABULUCULARA TAŞINAN 1 MİLYON 116 BİN 200 DOSYA ANLAŞMA İLE SONUÇLANDI

Adalet Bakanlığı tarafından hayata geçirilen, hukuk uyuşmazlıklarının mahkemeye gitmeden tarafların rızasıyla kısa sürede çözüme kavuşmasına imkân veren arabuluculuk uygulamasında başarı oranı yüzde 69 oldu. Arabuluculara taşınan 1 milyon 116 bin 200 dosya anlaşma ile sonuçlandı.

Adalet Bakanlığı tarafından hukuk sistemine kazandırılan iş, ticari ve tüketici uyuşmazlıklarında uygulanan arabuluculuk büyük bir başarı ile devam ediyor. Arabuluculuk sayesinde uyuşmazlıklar kısa bir sürede çözüme kavuşurken mahkemelerin iş yükü de önemli ölçüde azalıyor.

Arabuluculuk iş uyuşmazlıklarında 1 Ocak 2018, ticari uyuşmazlıklarda 1 Ocak 2019 ve tüketici uyuşmazlıklarında ise 28 Temmuz 2020’den itibaren zorunlu olarak uygulanıyor. Tüm hukuk uyuşmazlıklarında başvurulan arabuluculukta 1 milyon 625 bin 385 dosyanın 1 milyon 116 bin 200’ü çözüme kavuşturularak yüzde 69 oranında başarı sağlandı.

İş uyuşmazlıklarında müzakeresi tamamlanan 979 bin 858 dosyadan 598 bin 435’i anlaşma ile sonuçlandı ve başarı oranı yüzde 61 oldu. Üstelik bu dosyalar ortalama 20 gün gibi kısa bir sürede çözüme kavuştu.

Ticari arabuluculukta ise müzakeresi tamamlanan 246 bin 11 dosyadan 132 bin 415’i anlaşma ile sonuçlandı. Yüzde 54 başarı sağlanan ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk sayesinde dosyalar ortalama 30 gün gibi kısa bir sürede çözüme kavuştu. Böylece 450 iş mahkemesinin ve 65 ticaret mahkemesinin bir yılda bakacağı dosya arabuluculuk uygulaması sayesinde çözüme kavuşturuldu.

Tüketici uyuşmazlıklarında ise uygulamanın başladığı 28 Temmuz’dan bugüne kadar 14 bin 958 dosya arabulucuya gitti ve bu dosyalardan 9 bin 663’ü çözüme kavuştu. Başarı oranı ise yüzde 65 oldu.

Bilindiği gibi tüketici uyuşmazlıklarında tüketiciye hiçbir masraf veya ücret yansıtılmıyor. Tarafların anlaşması durumunda tüketiciye düşen ücret Adalet Bakanlığı tarafından ödeniyor. Anlaşamama durumunda da tüketiciden herhangi bir ücret talep edilmiyor. Tarafların anlaşmama durumunda dava açma hakları saklı kalıyor. Tüketici uyuşmazlıklarında dava süreci ortalama 425 gün sürmekte iken, arabulucuya başvurulması durumunda uyuşmazlıklar ortalama 20 gün gibi kısa bir sürede çözüme kavuşuyor.

İhtiyari arabuluculukta ise anlaşma oranı adeta rekor düzeyinde gerçekleşti. Müzakeresi tamamlanan 384 bin 558 dosyadan 375 bin 687 dosyada anlaşma sağlandı. Böylece müzakeresi tamamlananlar arasında anlaşma oranı yüzde 98 oldu.


Kaynak: T.C. Adalet Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikAra tatilin ardından 23 Kasım Pazartesi günü uzaktan eğitim başlıyor
Sonraki İçerikTransit Taşımacılıkta Yetkili Kuruluşların Teminat Sağlama Hizmetinin KDV Açısından Değerlendirilmesi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz