Ana Sayfa Vergi Hem serbest meslek hem de ticari kazanç defteri tutan kişi için bilançoya...

    Hem serbest meslek hem de ticari kazanç defteri tutan kişi için bilançoya geçiş hadleri gözetilecek mi?

    1
    0

    Hem serbest meslek hem de ticari kazanç defteri tutan kişi için bilançoya geçiş hadleri gözetilecek mi?

    Mimar, danışman vb. aynı anda hem serbest meslek mükellefiyeti hem de ticari kazanç mükellefiyeti açabilir.

    Her iki ayrı mükellefiyet için DBS (Defter Beyan Sistemi) üzerinden iki ayrı defter tutulur.

    Her iki faaliyetin gelir, gideri ve kar zararı için ayrı ayrı işletme hesap özeti oluşturulur.

    Geçici vergi ve gelir vergisi beyannamelerinde ayrı bölümlerde her iki faaliyetin geliri gider ve kar/zarar bilgileri ayrı ayrı yazılır. Vergi matrahı gelirlerin birleştirilmesi ile bulunur.

    Serbest meslek kazanç defterindeki gelirin tutarı ne olursa olsun serbest meslek defteri tutulmaya devam edilir ve sadece e-SMM düzenlenir.

    Ticari kazanç mükellefiyetinde ise bilanço esasına geçiş ile ilgili hadler geçerlidir. Bu durumda 2024 yılında işletme defterinden bilanço defterine geçiş zorunluluğu ile ilgili koşulları sağlayanlar 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren bilanço esasına göre defter tutacaktır. Bu durumda olanlar 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yevmiye ve kebir defterlerini e-Defter olarak tutmak zorundadır.

    ***

    TAVSİYE EDİLEN İLAVE İÇERİKLER


    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBinek otomobillerde gider kısıtlaması uygulamasına ilişkin REHBER

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz