Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatı
Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan verilere göre, 2020 yılının Ocak-Haziran ilk altı aylık döneminde Türkiye’nin hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı 2019 yılının aynı dönemine göre %19,8 düşüş ile 7 milyar dolar olmuştur.
Hazırgiyim ve konfeksiyon sektörü, 2020 Ocak-Haziran döneminde ihracatı %29,5 oranında düşen 10,8 milyar dolar değerindeki otomotiv ile %13,9 düşüş ile 8,6 milyar dolar değerindeki kimyevi maddeler endüstrilerinin ardından en fazla ihracat yapan üçüncü sektör konumundadır.
İhracatın %68,5’i Avrupa Birliği Ülkelerine
2020 Ocak-Haziran döneminde, Türkiye’den Amerika Ülkelerine yönelik hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatında %8,3 ve Türk Cumhuriyetleri’ne yapılan hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatında %7,1 oranlarında artmıştır. Avrupa Birliği ülkeleri, Orta Doğu Ülkeleri, Eski Doğu Bloku Ülkeleri, Afrika Ülkeleri, Asya ve Okyanusya Ülkeleri, Diğer Avrupa ülkeleri ve Serbest Bölgelere yapılan ihracatta %0,2 ile %52,5 arasında değişen oranlarda düşüşler görülmüştür. Sektörel ihracatın %68,5’i Avrupa Birliği ülkelerine yönelik gerçekleştirilmiş ve bu ülke grubunda %19,9’luk bir düşüş yaşanmıştır.
2020 yılının ilk altı ayında Türkiye’den en fazla hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatı yapılan ülkeler Almanya, İspanya, İngiltere, Hollanda, Fransa, ABD ve İtalya olarak sıralanmaktadır. En fazla ihracat yapılan ilk on ülke içinde yalnızca ABD’ye yönelik ihracatta %9,2 oranında artış yaşanırken dokuz ülkeye ihracatta %1,2 ile %36,6 oranında azalışlar yaşanmıştır.
Ürün Grupları Bazında İhracat Performansı
Türkiye’nin hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatında ağırlıklı ürün grubu yıllardır örme konfeksiyon mamulleridir. 2020 Ocak-Haziran döneminde örme konfeksiyon mamullerinin toplam hazırgiyim ve konfeksiyon ihracatındaki payı %45,7; dokuma konfeksiyon mamullerinin payı %39 ve hazır eşyaların payı %14,1 olmuştur.
2020 Ocak-Haziran döneminde hazırgiyim ve konfeksiyonun üç temel ürün grubunun birinde %3,1 oranında ihracat artışı, ikisinde ise %17,5 ve %26,7 oranlarında düşüşler görülmüştür. Bu dönemde, %26,7 oranında düşüşle 3,2 milyar dolarlık örme konfeksiyon mamulü ihraç edilirken, dokuma konfeksiyon mamulleri ihracatı %17,5 oranında azalarak 2,7 milyar dolara gerilemiş, hazır eşya ihracatı ise %3,1 oranında artışla 988,6 milyon dolar olmuştur.
Kaynak: İHKİB Verileri
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.