Türkiye İstatistik Kurumu’nun 21839 sayılı 26 Aralık 2016 tarihli haberine göre; 2016 Aralık ayında Hizmet Sektöründe Güven Endeksi[1] 93,3 oldu.
1- Hizmet sektörü güven endeksi 93,3 oldu.
Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Kasım ayında 96,78 iken, Aralık ayında %3,5 oranında azalarak 93,35 değerine düştü. Hizmet sektörü güven endeksindeki bu azalış; son üç aylık dönemde “iş durumunun” iyileştiğini, “hizmetlere olan talebin” arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “hizmetlere olan talebin” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı.
Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla %4, %4,6 ve %2,3 azaldı.
2- Perakende ticaret sektörü güven endeksi 96,1 oldu.
Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Aralık ayında %0,1 oranında artarak 96,13 değerine yükseldi. Güven endeksindeki bu yükseliş; son üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” arttığını ve “mevcut mal stok seviyesinin” mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Gelecek üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısı ise azaldı.
Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar ve mevcut mal stok seviyesi endeksleri sırasıyla %5,4 ve %0,4 artarken, iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi %4,7 azaldı.
3- İnşaat sektörü güven endeksi 76,1 oldu.
Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 75,75 iken, Aralık ayında %0,5 oranında artarak 76,15 değerine yükseldi. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu artış; gelecek üç aylık dönemde “toplam çalışan sayısında” artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. “Alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini” mevsim normalinin üzerinde değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise azaldı.
İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi %4 artarken, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi %4,3 azaldı.
[1] Tüketici güven endeksi: tüketicilerin kişisel mali durumları ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ve gelecek dönem beklentileri ile yakın gelecekteki harcama ve tasarruf eğilimlerinin ölçmeyi amaçlayan bir göstergedir. Bu indeks TÜİK ve TCMB işbirliği ile gerçekleştirilen Tüketici eğilim Anketi’ne göre belirlenir. Tüketici Eğilim Anketi, bağımsız anket olarak aylık uygulanır. Anket sonuçları yaş ve cinsiyete göre ağırlıklandırılır.
Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu
Tarih: 29 Ocak 2017
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.