Ana Sayfa Çalışma Hayatı Hangi kurumdan emekli olunacağı, sigortalı olunan son 7 yıldaki hizmet süresinin en...

    Hangi kurumdan emekli olunacağı, sigortalı olunan son 7 yıldaki hizmet süresinin en çok hangi kurumda geçtiğine göre belirlenmektedir

    240
    0

    4a ve 4b hizmet süreleri olan bir kişinin emeklilik durumunu nasıl değerlendirmek gerekir?

    Hizmet birleştirmesi yapılıp son yedi yılda 1261 gün olan sigorta türünden emekliliğini hesaplamak gerekir.


    Son yedi yıl içerisinde sigortalının hangi kuruma tabi çalışması 1260 günden fazlaysa bir başka deyişle 1261 gün ve üzerindeyse o kurum kapsamında emeklilik kapsamına alınıyor.

    Sigortalılık yaşamının boşluklar hariç son yedi yılında üç veya dört ayrı kuruma tabi olmuşsa bu sigortalılıklardan illâ 3,5 yıl şartı aranmaksızın en fazla gün sayısının geçtiği sigortalılık emeklilikte esas alınması gereken sigortalılık olmaktadır.


    1- Şu an yürürlükte olan yeni SGK kanunu ne zaman yayınlandı?
    506 Sayılı eski SSK kanunu yerini, 01 Ekim 2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa bıraktı.

    Yeni kanunla birçok konuda değişiklikler oldu.

    Bu değişikliklerden birisi de herkesi yakından ilgilendiren emekli olma şartlarında yapılan düzenlemelerdir.

    2- Yeni Kanun öncesi ve sonrası Emeklilik ile ilgili ne değişti?
    Sigorta girişi 01 Ekim 2008 tarihinden önce olanlar ile 01 Ekim 2008 tarihinden sonra olanların emekli olma şartları farklılaştı.

    3- SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapatıldı mı?
    Bilindiği gibi bu kanundan önce ayrı genel müdürlükler olarak hizmet veren SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı yeni kanunla aynı çatı altında hizmet veriyor. Ancak her üçünün varlığı da halen devam ediyor. Bu birleşme sadece Yönetim anlamında yapıldı.

    Üç ayrı Sosyal güvenlik kurumu SGK çatısı altında, kendi kapsamına giren sigortalılar ile ilgili işlemleri yapmaya devam ediyor.

    4- SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı sigortalılarının adı değişti mi?
    Eskiden,
    SSK’lı olarak anılan kişiler artık 4/a’lı
    Bağ-Kur’lu olanlar 4/b’li
    Emekli Sandığına tabi olanlar ise 4/c’li olarak adlandırılıyor.

    4/a, 4/b, 4/c  ne anlama geliyor diye merak edenler için; 5510 sayılı yeni kanun sigortalılık statülerini 4’ncü maddenin a,b,c bentlerinde belirlediği için artık SSK’lı, Bağ-Kur’lu veya Emekli Sandığına tabi denilmiyor, bunun yerine 4/a’lı, 4/b’li, 4/c’li diye ifade ediliyor.

    5- Birden fazla Kurumdan sigortalılığı olanla hangisinden Emekli olacak?
    Ön bilgilendirme sonrası hangi kurumdan emekli olunacağına özet olarak değinebiliriz.

    5.1- 01.10.2008 tarihinden önce sigorta girişi olanların hangi sosyal güvenlik kurumundan emekli olacağı, son 7 yıllık fiili çalışması hangi kurumdaysa onun şartlarına göre hesaplanıyor.

    Örnek olarak; Son 7 yıllık çalışmasının, 4 Yılını SSK (4/a),  3 yılını Bağ-Kur (4/b) primi ödeyerek geçiren kişi Emeklilik hesaplamalarını SSK’ya göre yapacak.

    Bunu gün hesabı ile belirtmek gerekirse;
    Son 7 Yılın (2.520 Gün) 3,5 yılından 1 gün fazlasının yani 1.261 günlük sürenin sigorta primi hangi kuruma ödenmişse onun emeklilik şartlarına tabi olunuyor.

    5.2- 01 Ekim 2008 tarihinden sonra sigortalı olanlar çalışma hayatları boyunca en çok hangi kuruma prim ödemişlerse oradan emekli olacaklardır.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBorç senetleri şirket ortağının alacağına dahil edilip sermaye artırımında kullanılabilir mi?
    Sonraki İçerik2022 Yılında konut kira geliri ve ücret gelirinin birlikte edilmesi halinde beyan sınırı nedir?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz