Güvenlik Birimine Gelen veya Getirilen Çocuk İstatistikleri, 2020
Geliş nedenine göre güvenlik birimine gelen veya getirilen çocukların karıştığı olay sayısı, 2020
Seçilmiş geliş nedenlerinin yıllara göre sayısı, 2020
Güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocukların karıştığı olay sayısı 450 bin 803 oldu
Cinsiyete göre güvenlik birimine gelen veya getirilen çocukların karıştığı olay sayısı, 2020
Suça sürüklenen çocuklar en çok yaralama olayına karıştı
Güvenlik birimine gelen veya getirilen çocukların karıştığı olayların 114 bin 38’i suça sürüklenme nedeni ile gerçekleşti. Bu çocukların %31,4’üne yaralama, %30,5’ine hırsızlık, %5,0’ına uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanmak, satmak veya satın almak, %4,4’üne tehdit, %3,4’üne ise pasaport kanununa muhalefet suçları isnat edildi.
Suça sürüklenen çocuklara isnat edilen suç türü dağılımı (%), 2020
Güvenlik birimlerine gelen çocukların çoğunluğunu suç mağdurları oluşturdu
Güvenlik birimlerine mağdur olarak gelen 170 bin 961 çocuğun %88,1’ini suç mağduru, %11,7’sini takibi gereken olay mağduru çocuklar oluşturdu. Suç mağduru çocukların %54,0’ının erkek, %46,0’ının kız çocuğu, takibi gereken olay mağduru çocukların %57,8’inin erkek, %42,2’sinin kız çocuğu olduğu görüldü.
Suç mağduru çocuklar en çok yaralama suçundan mağdur oldu
Güvenlik birimlerine suç mağduru olarak gelen 150 bin 615 çocuğun %55,3’ü yaralama, %14,5’i aile düzenine karşı suçlar, %12,2’si cinsel suçlardan mağdur oldu. Ayrıca mağdur çocukların %4,5’i tehdit, %3,0’ı kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, %2,1’i ise hırsızlık suçlarından mağduriyet yaşadı.
Suç mağduru çocukların mağduriyet nedenleri dağılımı (%), 2020
Bu konu ile ilgili bir sonraki haber bülteninin yayımlanma tarihi Ağustos 2022’dir.
AÇIKLAMALAR
Çalışma güvenlik birimlerine bir veya birden fazla gelen veya getirilen, güvenlik birimi kayıtlarına geçmiş veya geçmemiş, dosyaları Cumhuriyet Başsavcılıklarına intikal ettirilmiş veya ettirilmemiş, Türk vatandaşı olsun veya olmasın her bir çocuğu, diğer bir ifadeyle her bir olayı ifade etmektedir. Kullanılan verilerde bir kişiye ait gerçekleşen her olay için ayrı kayıt bulunmaktadır.
Çalışmada yer alan tanımlar, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından kullanılan tanımlar olup web sayfamızın metaveri bölümünde açıklanmıştır.
Kaynak: TÜİK
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.