Ana Sayfa Çalışma Hayatı Günlük yemek çeki istisnası 2021 yılı için 25 TL olarak belirlendi (%1...

    Günlük yemek çeki istisnası 2021 yılı için 25 TL olarak belirlendi (%1 KDV dahil 25,25 TL)

    Günlük yemek çeki istisnası 2021 yılı için 25 TL olarak belirlendi (%1 KDV dahil 25,25 TL)

    2957
    0

    2021 Yılı için günlük yemek çeki istisna tutarı 25 TL + KDV (25,25 TL) olarak belirlendi

    İşyerleri tarafından çalışanlara yemek çeki veya karta bedel yüklemek yoluyla sağlanan yemek desteği, her yıl belirlenen bir tutara kadar gelir vergisi ve sgk priminden istisna ediliyor. Bu tutar 2021 yılı için günlük 25 TL + %1 KDV olarak belirlendi. (2020 yılında 23 TL+ KDV olarak uygulanıyordu.)

    Buna ilişkin düzenleme Gelir Vergisi Kanunun 23/8. maddesinde yer alıyor.

    GVK’nın 23 üncü maddesinin birinci fıkrasının (8) numaralı bendinde yer alan, işverenlerce işyeri veya işyerinin müştemilatı dışında kalan yerlerde hizmet erbabına yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatlere ilişkin istisna tutarı 25 TL + KDV’ye kadar olan kısmının Gelir vergisi matrahına tabi olmadığı belirtilmiştir.

    Verilen tutarın belirlenen bedeli aşmaması ve buna ilişkin ödemenin yemek verme hizmetini sağlayan mükelleflere yapılması şarttır. Bu destek çalışana para olarak ödenirse ücret olarak değerlendirilir ve üzerinden Vergi ve SGK kesilir.

    2021 Yılında sağlanan tutarın belirlenen 25 TL + KDV’yi aşması halinde, aşan kısım ile hizmet erbabına yemek bedeli olarak nakden yapılan ödemeler ve bu amaçla sağlanan menfaatler ücret olarak vergilendirilir.

    Bilet veya kar ile sağlanan yemek bedelleri çalışanın fiilen çalıştığı günlere karşılık gelmelidir. Fiilen çalışılmayan günler için ödenen tutarlar ücret gibi değerlendirilir. Örnek olarak çalışan ayda 26 gün çalışıyorsa 26 gün x 25 TL+KDV tutarında (25,25 TL) = 656,50 TL yüklenmelidir. Ay içinde çalışılmayan günler iade edilmemişse ücret olarak değerlendirilmelidir.


    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    BENZER İÇERİKLER

    Önceki İçerik2020 Yılında cirosu 12.500.00 TL olan bir firma ne zaman e-Defter ve E- Fatura uygulamasına dahil olmalıdır?
    Sonraki İçerikBasit Usule Tabi mükellefler taksi, dolmuş vb. belge vermedikleri hasılatları için gün sonuna tek fatura düzenleme uygulaması 2021 sonuna uzatıldı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz