Ana Sayfa Vergi Gümrükte ödenen KDV indirim konusu yapılır mı?

    Gümrükte ödenen KDV indirim konusu yapılır mı?

    Gümrükte ödenen KDV’nin indirim konusu yapılması

    1525
    0

    Kumaş ithalatında ödenmiş olan gümrük vergisi, ilave gümrük vergisi, damga vergisi, anti-damping vergisi mal gümrükten çekildikten sonra faturaya ek olarak mal maliyetine eklenebilir mi? Son olarak gümrükte ödenen katma değer vergisi indirilecek KDV olarak dikkate alınabilir mi?

    KDV hariç Gümrük hattında ödenen vergi diğer harcamalar Malın maliyetine yazılır. 

    KDV ise indirim konusu yapılır.


    2 yıl önce ithal edip sattığımız mallarla ilgili olarak gümrük tarafından gerek gümrük vergisi gerek navlun depolama ve ek mal bedeli olarak fark ortaya çıkarılmış uzlaşma sonucu mal bedeli ve KDV ceza hasıl olup ödemesi yapılmıştır. Bu malı sattık. Bu durumda ortaya çıkan maliyeti (cezaları kkeg) ticari mal olarak mı muhasebeleştireceğim yoksa diğer giderler olarak mı? KDV’yi de indirim konusu yapabilir miyim?

    KDV indirim konusu yapılır. Ödenen Gümrük vergisi ise 681 hesaba ceza ise KKEG yazılır.

    T.C.

    KİLİS VALİLİĞİ

    Defterdarlık <OTO KAYIT>

    Sayı:B.07.4.DEF.0.79.10.00-B.07.4.DEF.79.10-1
    Konu:İthalat sırasında fatura bedeli dikkate alınmaksızın gümrük idaresi tarafından belirlenen istatistiki değer üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin indirim yoluyla giderilemediği durumlarda, malın maliyetine dahil edilerek muhasebeleştirilip muhasebeleştirilemeyeceği ile mahsup veya iadesinin mümkün olup olmadığı

    İlgide kayıtlı dilekçenizde; ithalat sırasında fatura bedeli dikkate alınmaksızın gümrük idaresi tarafından belirlenen istatistiki değer üzerinden hesplanan katma değer vergisinin (KDV) indirim yoluyla giderilemediği durumlarda, malın maliyetine dahil edilerek muhasebeleştirilip muhasebeleştirilemeyeceği ile mahsup veya iadesinin mümkün olup olmadığı konusunda görüş talep edilmektedir.

             KDV Kanununun 1/2 nci maddesinde, her türlü mal ve hizmet ithalatının KDV nin konusuna girdiği hüküm altına alınmıştır.

             Aynı Kanunun “İthalatta Matrah ” başlıklı 21 inci maddesinde ithalatta verginin matrahının; ithal edilen malın gümrük vergisi tarhına esas olan kıymeti, gümrük vergisinin kıymet esasına göre alınmaması veya malın gümrük vergisinden muaf olması halinde sigorta ve navlun bedelleri dahil (CİF) değeri bunun belli olmadığı hallerde malın gümrükçe tespit edilecek değeri, ithalat sırasında ödenen her türlü vergi, resim, harç ve paylar, gümrük beyannamesinin tescil tarihine kadar yapılan diğer giderler ve ödemelerden vergilendirilmeyenler ile mal bedeli üzerinden hesaplanan fiyat farkı, kur farkı gibi ödemelerin toplamından oluşacağı hükmüne yer verilmiştir.

             KDV Kanununun 29 uncu maddesinde ise mükelleflerin yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan KDV den, faaliyetlerine ilişkin olarak kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen KDV ile ithal olunan mal ve hizmetler dolayısıyla ödenen KDv yi indirebilecekleri, bir vergilendirme döneminde indirilecek KDV toplamının, mükellefin vergiye tabi işlemleri dolayısıyla hesaplanan KDV toplamından fazla olması halinde, aradaki farkın sonraki dönemlere devrolunacağı ve iade edilmeyeceği hüküm altına alınmıştır.

        Ayrıca Kanunun 58 inci maddesine göre, mükelleflerin vergiye tabi işlemleri üzerinden hesapladıkları KDV ile indirebilecekleri KDV yi, Gelir ve Kurumlar Vergisi matrahlarının tespitinde gider yazmaları mümkün bulunmamaktadır.            

             Buna göre KDV Kanununun “İthalatta matrah” başlıklı 21 inci maddesinde belirtilen unsurlardan oluşan matrah üzerinden hesaplanan KDV, aynı Kanunun 29 uncu maddesi hükmü çerçevesinde indirim konusu yapılabilecektir.

             Dolayısıyla, ithal edilen mal için ödenen ve indirim yoluyla telafi edilemeyen KDV nin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider veya maliyet unsuru olarak dikkate alınması mümkün bulunmamaktadır.


    Tekstil sektöründe faaliyet gösteren ve aynı zamanda ticari taksi sahibi mükellefimiz, taksi olarak kullandığı taşıtı noter satış sözleşmesi ile sattı ve e arşiv fatura düzenlenmesi gerekiyor. Noter satış sözleşmesindeki tutarı iç yüzde ile ayıracağımız fatura da KDV oranı ne olmalıdır?

    KDV oranı % 18’dir.


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikDanışmanlık yapacağım bir firmanın muhasebe ücretini nasıl belirleyebilirim?
    Sonraki İçerikİşsizlik Sigortası Fonu, Kovid-19 sürecinin olumsuz etkisini üzerinden atıyor

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz