Ana Sayfa Vergi Gümrük sahasında kiralanan depo için düzenlenecek faturada KDV istisnası uygulanır mı?

    Gümrük sahasında kiralanan depo için düzenlenecek faturada KDV istisnası uygulanır mı?

    Gümrük antrepo kiraları KDV’ye tabi midir?

    1253
    0

    Uluslararası Taşımacılık alanında faaliyet gösteren firmamız Gümrüklü sahada antrepo kiralamak istiyor. Bu kiralama işlemi çerçevesince antrepo sahibi tarafından tarafımıza kesilecek fatura da KDV istisnasının uygulanmalı mıdır?

    Kiralama işleminde KDV istisnası söz konusu değildir. 

    Düzenlenecek faturada 31/05/2021 tarihine kadar % 8, 01/06/2021 tarihinden itibaren % 18 KDV hesaplanır. AŞAĞIDAKİ ÖZELGEYİ İNCELEYİNİZ. 

    T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı 

    Sayı: 39044742-130[Özelge]-E.448415 

    Tarih: 27.05.2019 

    Konu: Gümrük antreposu ve geçici depolama yerlerinin kiralanması işleminde KDV İlgide kayıtlı özelge talep formunda,

    Şirketiniz tarafından yap-işlet-devret modeli çerçevesinde yaptırılan ve gümrüklü sahalarda bulunan gümrük antreposu ve geçici depolama yerlerinin, 2920 sayılı Türk Sivil Havacılık Kanunu 5431 sayılı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile Sivil Hava Ulaşımına Açık Havaalanlarında Yer Alan Terminaller ile Sıhhi İşyerleri için İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik’e (SHY-33B) istinaden çalışma ruhsatı olanlara kiralama hizmetinin KDV’den istisna olup olmadığı hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir. 

    3065 sayılı KDV Kanununun; 1/1 inci maddesinde, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin KDV’ye tabi olduğu, 1/2nci maddesinde, her türlü mal ve hizmet ithalatının KDV’ye tabi olduğu, 17/4-o maddesinde, gümrük antrepoları ve geçici depolama yerleri ile gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda vergisiz satış yapılan işyerlerinin ve bu işyerlerine ait depo ve ardiye gibi bağımsız birimlerin kiralanması işlemlerinin KDV’den istisna olduğu, 

    17/4-ö maddesinde, gümrük antrepoları ve geçici depolama yerleri ile gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda, ithalat ve ihracat işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallar için verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetlerinin KDV’den istisna olduğu hüküm altına alınmıştır. 

    KDV Genel Uygulama Tebliğinin “II/F-4.14. Gümrüklü Alanlarda Yapılan Bazı Hizmetler ” başlıklı bölümünde; “Gümrük antrepoları ve geçici depolama yerleri ile gümrük hizmetlerinin verildiği gümrüklü sahalarda; 3065 sayılı Kanunun (17/4-o) maddesine göre, vergisiz satış yapılan işyerlerinin ve bu işyerlerine ait depo ve ardiye gibi bağımsız birimlerin kiralanması, (17/4-ö) maddesine göre ithalat ve ihracat işlemlerine konu mallar ile transit rejim kapsamında işlem gören mallar için verilen ardiye, depolama ve terminal hizmetleri KDV’den müstesnadır. … 

    Örnek 2: Gümrüklü sahada işletme belgesi bulunan antrepo işleticisinden yapılacak olan antrepo kiralama işlemi 3065 sayılı Kanunun (17/4-o) maddesi kapsamında değerlendirilemeyeceğinden, genel hükümler çerçevesinde KDV’ye tabi olacaktır. …” açıklamaları yer almaktadır. 

    Buna göre, Şirketiniz tarafından yap-işlet-devret modeli çerçevesinde yaptırılan ve gümrüklü sahalarda bulunan gümrük antreposu ve geçici depolama yerlerinin kiralanması işlemi KDV Kanununun 17/4-o maddesi kapsamında değerlendirilememekte olup, bu işlem genel hükümler çerçevesinde KDV’ye tabi bulunmaktadır. 

     


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir.Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik27103 sayılı SGK teşvikinin tamamı gelir olarak kaydedilir mi?
    Sonraki İçerikTrafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı Haziran ayında bir önceki aya göre %35,7 arttı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz