Ana Sayfa Mevzuat Gümrük işlemlerinde uygulanan ek mali yükümlülükler nasıl belirlenir?

Gümrük işlemlerinde uygulanan ek mali yükümlülükler nasıl belirlenir?

781
0

Dış ticaretin ülke ekonomisi yararına düzenlenmesini sağlamak amacıyla ithalat, ihracat ve diğer dış ticaret işlemleri üzerine vergi ve benzeri yükümlülükler dışında ek mali yükümlülükler konulması mümkündür. Bu konudaki yasal düzenleme 2976 sayılı Dış Ticaretin Düzenlenmesine Dair Kanun ile yapılmıştır.

Ülke ekonomisine zarar veren nitelikteki ithalatlara bu kapsamda bazı tedbirler uygulanmaktadır.
Bir eşyanın Türkiye’ye yapılan ithalattaki bedelinin, benzer eşyanın normal bedelinin altında olması halinde Türkiye’ye dampingli bir satış yapıldığından söz edebiliriz. Türkiye’ye ithal edilen bir eşya için bu eşyanın çıkış veya menşe ülkesinde doğrudan veya dolaylı olarak mali bir katkı sağlanıyor veya bir gelir ya da fiyat desteği veriliyorsa bu eşyanın sübvansiyona konu olduğunu söyleyebiliriz. Dampingli veya sübvansiyonlu ithalatlar o malın yerli sanayii üzerinde haksız rekabet yaratırlar.

Türkiye’ye yapılan ithalatın dampinge ve sübvansiyona konu olması halinde, yerli sanayii üzerinde oluşan haksız rekabetin bertaraf edilmesi amacıyla Dünya Ticaret Örgütü tarafından belirlenen kurallar çerçevesinde bir dizi önlem alınması mümkündür.

Bunun yanı sıra, dış ticaret mevzuatı, yerli üreticiye zarar veren nitelikteki ithalatlara karşı gözetim ve korunma önlemi alma imkanı vermektedir. Buna göre, ithalatta gümrük vergisinde artış yapılması veya ek mali yükümlülük getirilmesi şeklinde korunma önlemi uygulanması mümkündür.

Bu çerçevede Ticaret Bakanlığı tarafından ithalat işlemleri düzenli olarak izlenmekte ve gerek görülmesi halinde belirli ithalatlarda anti-damping vergisi ve ek mali yükümlülük gibi ithalatçıların ilave ödemeler yapması sonucunu doğuran önlemler uygulanabilmektedir.


Kaynak: T.C. Ticaret Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikSerbest meslek mensuplarının basit usule tabi mükelleflere düzenledikleri makbuzlarda stopaj var mıdır?
Sonraki İçerikOnline Seminer: Kısa Çalışma Ödeneği, İzin uygulaması, Uzaktan Çalışma ve Telafi Çalışması

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz