Oto alım satımı faaliyetinde bulunan galericiler nihai tüketicilerden gider pusulası ile aldığı ticari aracı satarken faturayı nasıl düzenleyecektir.
Gider pusulası ile alınan araçlar için aşağıdaki gibi işlem yapılır.
VERGİ MÜKELLEFİ OLMAYANLARDAN ALINAN İKİNCİ EL ARAÇ (OTO) ALIM SATIMI
3065 sayılı Kanunun 7104 sayılı Kanunla değişik (23/f) maddesine göre, İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITI veya taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, KDV mükellefi olmayanlardan (mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dâhil) alınarak vasfında esaslı değişiklik yapılmaksızın satılan ikinci el motorlu kara taşıtı tesliminde matrah, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutardır.
KDV mükellefi olmayanlardan veya istisna kapsamında KDV ödenmeksizin alınan ikinci el motorlu kara taşıtları satışında düzenlenecek faturalarda alış bedeli ile satış bedeli arasındaki fark üzerinden KDV hesaplanır. KDV hesaplanarak alınan ikinci el motorlu kara taşıtları teslimlerinde ise özel matrah uygulanmayacağı tabiidir. Buna göre, ikinci el motorlu kara taşıtı veya taşınmaz teslimlerinde özel matrah uygulaması YALNIZCA İKİNCİ EL MOTORLU KARA TAŞITI TİCARETİYLE İŞTİGAL EDEN MÜKELLEFLER TARAFINDAN UYGULANACAKTIR.
Yapılan düzenlemeye göre; Vergi mükellefi olmayan kişilerden alınan araçların alış bedeli ile satış bedeli arasındaki farka Binek otolar için % 1 TİCARİ ARAÇLAR İÇİN 30/06/2019 kadar % 1 KDV HESAPLANACAKTIR. Sonraki tarihlerde % 18 KDV hesaplanır.
Düzenlenecek faturada kdv uygulanmayan tutar KDV beyannamesinde Özel matrah bölümünde beyan edilecek KDV tabi olan kısım normal teslimler arasında yer alacaktır.
ÖRNEK:
Vergi Mükellefi olmayan kişiden 20.000 TL İKİNCİ EL BİNEK OTO satın alınıyor.
Bu ikinci el oto 25.000 TL satmıştır.
Alış bedeli 20.000 Satış bedeli 25.000
FATURA DÜZENLENMESİ:
-Satış bedeli 25.000
-KDV uygulanacak tutar 5.000
-Hesaplanan KDV %1 50
-Tahsil edilen tutar 25.050
-KDV beyannamesinde özel matrah bölümünde gösterilecek tutar: 20.000
-KDV beyannamesinde normal teslimler bölümünde gösterilecek tutar: 5.000
-Bs formunu yazılacak tutar (25.050-50 )=25.000 TL (B formlarında KDV hariç tutar yazılır.)
2-Galerici başka bir galeriden aracı fatura ile alır. Gider pusulası ile alış vergi mükellefi olmayanlar için düzenlenir.
Araç alım satım işi ile uğraşıyorum. İşim gereği yeni alımlar yapabilmek için aldığım araçları kullanıyorum. Kısacası, satmak için aldığım ancak işim için de kullandığım bu araç için yaptığım bakım onarım ve benzin giderlerini masraf olarak düşebilir miyim?
Aracı 254 hesaba kayıt ederseniz giderlerini kayıtlara yazabilirsiniz.
Kollektif Şirket ortağının şahsına ait binek arabasının masraflarını şirketin giderlerine kaydedebilir miyiz? Araç fiilen şirketin işlerinde kullanılmaktadır. Eğer kaydedemiyorsak ne yapmamız gerekiyor.
Şirket ortağının aracı şirket aktifine kayıt edilesi halinde masraflar giderleştirilir.
Araba lastikleri amortismana tabii midir? Şartları nelerdir?
Araç lastikleri elbette Amortismana tabidir. 345 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin “I-Ticari Amaçla Kullanılan Araçlar İçin İktisap Edilen Lastiklerin Faydalı Ömürleri” başlıklı (I) bölümünde; “…339 sıra numaralı Tebliğ ile değişik 333 sıra numaralı Tebliğ eki listenin 3.72 numaralı bölümünde otomobil, kamyon, minibüs, midibüs, yük arabaları, özel amaçlı olarak kullanılan araçlar ve benzeri araçlara ait lastikler (Yeni satın alınan araçlarda hazır olanlar hariç) yer almakta olup, bunların faydalı ömürleri 2 yıl ve amortisman oranları da % 50,00 olarak tespit edilmiştir.
Bir mükellef şirketin adına 7. ayda aldığı aracın satış sözleşmesini daha bana yeni getirdi. Bu konuda ne tavsiye ediyorsunuz? 7. aya kayıt yapsam ki dolayısıyla düzeltme yapmam gerekecek ve biliyorsunuz ba bs nin düzeltilmesi inceleme doğurabilir.
2. soru bu araç için gider pusulası düzenlenmesi gerek yoksa vergi dairesine bildiride bulunmak yeterli mi ?
1-Kayda alıp düzelteme yapmanız gerekir.
2-Gider pusulası düzenlenir. Araç işte kullanılacak ise V.D. bilgi verilmesi gerekir.
Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.