Ana Sayfa Muhasebe GİB sisteminden düzenlediğimiz e-Arşiv faturaları iptal edilebilir miyiz?

GİB sisteminden düzenlediğimiz e-Arşiv faturaları iptal edilebilir miyiz?

GİB sisteminden düzenlediğimiz e-Arşiv faturaları iptal edilebilir miyiz?

645
0

Mükellefim 2020 mayıs ayında GİB e-arşiv portalından 23.000 TL (Yirmiüçbin) yerine yanlışlıkla 23.000.000 TL (Yirmiüçmilyon) olarak fatura kesmiş. Karşı firma bu faturayı yanlışlık nedeniyle kayıtlarına işlemedi. Daha sonra haziran ayına 23 Bin TL olarak doğru faturayı kesti ve açıklama kısmına, ( …….. no.lu fatura tutarı yanlış kesildiğinden iptal edilip yerine bu fatura düzenlenmiştir) ibaresini yazdı. Bu yapılan işlem doğru mudur?

5 bin ve 30 bin TL üzeri kesilen faturalar için kullanılan ekrandan kesildi sanırım faturanız.

GİB Portal üzerinden kesilen bu fatura için yapılan işlem doğru. Yeni kesilen faturanın açıklamasına, iptal edilen faturaya ilişkin bilgi yazılarak her iki tarafın kayıtlara almaması gerekir.

28.05.2020 tarihinde İnteraktif Vergi Dairesinden E-SMM Portal başvurumuzu yaptık. E-İmzamızın geç gelmesi sebebiyle haziran ayına portaldan makbuz kesemedik. Mevcut koçanımızdan kâğıt halinde Haziran Ayına serbest meslek makbuzu düzenleyebilir miyiz?

Kâğıt makbuz düzenlemeye ilişkin gerekli düzenlemeye VUK 509 ‘a göre; “Bu Tebliğe konu e-Belge uygulamalarına dâhil olan mükellefler, uygulamaya dâhil oldukları tarihin içinde bulunduğu ayın (e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamaları için 7 nci günün) sonuna kadar, söz konusu belgeleri kâğıt ortamda da düzenleyebilirler. Ancak aynı işlem için e-Belge veya kâğıt ortamdaki belgelerinden sadece birinin düzenlenmesi gerekmektedir. e-Belge uygulamalarına dahil olunan tarihin ait olduğu ayın sonundan (e-Fatura ve e-Arşiv Fatura uygulamaları için 7 nci günden) itibaren, belgelerin e-Belge olarak düzenlenmesi zorunlu olup, kağıt ortamda belge düzenlenmesi halinde Kanunda yazılı cezalar tatbik edilir.” ibaresi mevcuttur. Belgelerin bu usül ve esasa göre düzenlenmesi gereklidir


Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikHaziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre otomobil satışları %58,4 arttı
Sonraki İçerikForeks işlemlerinin vergilendirilmesi

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz