Ana Sayfa Vergi Gerçek usule tabi vergi mükellefi basit usul vergilendirmeye geçebilir mi?

    Gerçek usule tabi vergi mükellefi basit usul vergilendirmeye geçebilir mi?

    850
    0

    Gerçek usulde mükellef olan bir taksici, daha önce mobilya imalatı ile ticari faaliyette bulunduğu için gerçek usulde mükellef idi. Şu anda sadece taksicilik yapıyor. Basit usulde mükellef olabilir mi?

    Gerçek usulden Basit usule geçiş; Gelir Vergisi Kanunu’nun 47’nci maddesinde yazılı şartları topluca taşıyan ve arka arkaya son iki yıl alış, satış ve/veya hâsılat tutarlarının her biri aynı Kanunun 48 inci maddesinde yazılı hadlerden düşük olan gerçek usule tabi mükellefler, bu şartın gerçekleşmesini izleyen yılın ocak ayının başından otuz birinci günü akşamına kadar yazılı olarak bağlı bulundukları vergi dairesine başvurmaları halinde basit usulde vergilendirmeye geçebileceklerdir. 

    Söz konusu mükelleflerin, anılan Kanunun 51 inci maddesinde belirtilen faaliyetlerde bulunmaması ve diğer şartları da topluca taşımaları gerekmektedir.

    Balıkesir’de ikametgâh eden şahıs, esnaf muafiyeti yazısı var. E-ticaret (alım-satım) işi ile uğraşacak fatura kesmesi gerekiyor. Basit usul kaydı açılabilir mı?

    Esnaf muaflığından yararlananlar fatura düzenlemez. Çünkü mükellef değiller Basit usul mükellef olabilmesi için GVK 47 ve 48. maddelerdeki şartları taşıması gerekir. İlgili maddeleri inceleyiniz.


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİşveren yanında fiili olarak çalıştırdığı eşi ve çocuğunun maaşlarını gider olarak kullanabilir mi?
    Sonraki İçerikE-Defter mükellefleri işlenmeyen banka hareketlerini bir sonraki aya işleyebilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz