Ana Sayfa Vergi Gerçek kişiler yapmış oldukları sağlık harcamalarını gider olarak işletme kayıtlarına işleyebilir mi?

    Gerçek kişiler yapmış oldukları sağlık harcamalarını gider olarak işletme kayıtlarına işleyebilir mi?

    Oğlu adına düzenlenen yurt ücreti faturasının indirim konusu yapılıp yapılmayacağı

    677
    0

    Gözümden ameliyat olduğumdan dolayı hastaneden 12 bin TL sağlık faturası aldım. Bu faturanın KDV’sini ay içinde kullanabilir miyim yoksa sadece yıllık gelir vergisi beyannamemde sağlık gideri satırında indirim konusu yapabilirim? 

    Aldığınız faturayı gider olarak yazamaz, KDV’sini indirmezsiniz. Yapılan harcama şahsi harcamadır. Bu gider gvk 68. Maddesinde sayılan mesleki giderler arasında yoktur. Aldığınız faturayı GVK 89/2.maddesindeki koşullara göre yıllık gv beyannamesinden indirebilirsiniz.


    Bir müşterim şirket avukatını sağlık sigortası yapmış, parasını ödemiştir. Bu harcama şirket için gider yazılır mı?

    Şirket neden gider yazsın? 

    Yapılan sözleşme şahsa ait şahıs Yıllık GV beyannamesi veriyor ise GVK 89. maddedeki şartlara göre indirim yapılır. Avukat Şirkette Bordrolu ise ödediği sigorta primini GVK 63. maddedeki koşullara göre GV matrahından indirimi yapılır.

    T.C. 

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    Balıkesir Vergi Dairesi Başkanlığı

    Gelir Kanunları Grup Müdürlüğü

       

     

    Sayı : 46480499-120.01.02.10[2020/1712]-E.34750 27.04.2020
    Konu : Oğlu adına düzenlenen yurt ücreti faturasının indirim konusu yapılıp yapılmayacağı  

     

    İlgi : 25/12/2019 tarihli ve 255733 gelen evrak sayılı özelge talep formu.

     

    İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, üniversitede öğrenim gören oğlunuzun özel bir yurtta kaldığı, hizmetin içinde konaklama ve sabah-akşam yemeğinin olduğu, faturanın aylık olarak oğlunuz adına düzenlendiği belirtilerek, söz konusu harcamanın eğitim gideri sayılarak indirim konusu yapılıp yapılamayacağı konusunda Başkanlığımızdan görüş talep edildiği anlaşılmıştır.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun “Diğer İndirimler” başlıklı 89 uncu maddesinde, gelir vergisi matrahının tespitinde gelir vergisi beyannamesine bildirilecek gelirlerden yapılabilecek indirimler bentler halinde sayılmış olup, söz konusu maddenin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde; beyan edilen gelirin % 10’unu aşmaması, Türkiye’de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi şartıyla, mükellefin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamalarının (mükerrer 121 inci madde çerçevesinde eğitim ve sağlık harcamaları nedeniyle vergi indiriminden yararlanan ücretliler, aynı harcamalarını bu hükümden yararlanarak matrahlarından indiremezler) gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden indirim konusu yapılabileceği hükmüne yer verilmiştir.

    Konuyla ilgili olarak 255 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin “Eğitim Giderleri” başlıklı bölümünde; “Eğitim ve öğretim kurumları, anaokulu, kreş ve dershanelere eğitim amacıyla yapılan ödemeler ile eğitim amaçlı kurs ücretleri, okul servis ücretleri, kitap ve kırtasiye alımları için yapılan harcamalar ile öğrencilerin özel yurt ve pansiyonlarda kalmaları durumunda ödenen tutarlar vergi indirimine esas alınacaktır.” açıklaması yer almakta olup, anılan tebliğde belgelerin ücretlinin kendisi, eşi ve çocukları adına düzenlenmiş olması gerektiği belirtilmiştir.

    Öte yandan, 23/10/2012 tarih ve GVK-85/2012-7 sayılı Gelir Vergisi Sirkülerinde, “çocuk” veya “küçük çocuk” tabirinden, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan mükellefle birlikte oturanlar dahil) 18 yaşını veya tahsilde olup 25 yaşını doldurmamış çocukların anlaşılması gerektiği belirtilmiştir.

    Bu hüküm ve açıklamalara göre, üniversitede öğrenim gören oğlunuzun 25 yaşını doldurmamış olması, beyan edilecek gelirin % 10′ luk kısmını aşmaması, gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti bulunan gerçek veya tüzel kişilerden alınacak belgelerle tevsik edilmesi ve faturanın kendiniz veya çocuğunuz adına düzenlenmiş olması şartıyla şahsınız tarafından özel yurda ödenen tutarların eğitim gideri olarak gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.

     


    Kaynak: İsmmmo,Gib özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikTürkiye Lider Elektrikli Araç Üreticisi Olma Yolunda İlerliyor
    Sonraki İçerikYurt içi patent başvuruları geçen yılın aynı dönemine göre %28 ve marka başvuruları %47 arttı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz