Ana Sayfa Duyurular Gerçek kişi tacirlerin kira ve gelir kaybı yardım başvuruları 31 Mart 2021...

Gerçek kişi tacirlerin kira ve gelir kaybı yardım başvuruları 31 Mart 2021 tarihine kadar uzatıldı

527
0

İTO

Sayın Üyemiz,
Bilindiği üzere Ticaret Bakanlığınca Kovid-19 pandemisi nedeniyle ticari faaliyetleri olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik Gelir Kaybı Desteği ve Kira Desteği verilecektir.
Gelen talepler üzerine desteklerden yararlanma şartlarını taşıyan ancak müracaatta bulunmayanlara yönelik e-Devlet üzerinden son başvuru tarihi 31 Mart 2021‘e uzatılmıştır.
Gelir kaybı desteği 3 ay süreyle 1.000 lira, kira desteği ise büyükşehirlerde 750, diğer şehirlerde ise 500 lira olarak verilecektir.
Başvurular yalnızca e-Devlet (turkiye.gov.tr) üzerinden alınacak ve başvuru sonuçları destek başvuruları tamamlandıktan sonra www.turkiye.gov.tr adresinden açıklanacaktır.
Üyelerimize saygıyla duyurulur.
SIK SORULAN SORULAR
1. Ticaret Bakanlığı tarafından duyurusu yapılan faaliyet (NACE) kodlarında vergi mükellefiyetim var ama basit usule tabi değilim, destekten yararlanabilir miyim?
Ticaret Bakanlığı tarafından duyurulan ekonomik faaliyet tanımlarından herhangi birinde esas faaliyeti olan gerçek kişi vergi mükellefi iseniz destekten faydalanabilirsiniz.
2. Destek başvurusunda banka hesap numarası bildirilmek zorunda mıdır?
Destek ödemeleri beyan ettiğiniz banka hesap numarasına aktarılacağından, ülkemizde faaliyet gösteren bankalardan herhangi birindeki Türk Lirası hesap numaranızın (IBAN) bildirilmesi zorunludur.
3. Başvuruda Akraba/Arkadaş/Muhasebeci gibi bir yakınımın IBAN numarasını bildirdim ödeme yapılır mı?
Destek ödemeleri yalnızca destek almaya hak kazanan kişinin kendisine ait banka hesabına yapılacaktır. Beyan edilen hesap numarası başkasına ait ise destek almaya hak kazansanız dahi ödeme yapılamayacaktır.
4. Banka hesabımda bloke var başka bir yöntemle ödeme alabilir miyim?
Destek ödemeleri yalnızca destek almaya hak kazanan kişinin kendisine ait bildirdiği banka hesabına yapılacaktır.
5. Birden fazla mesleki faaliyetim var hangisine göre başvurum değerlendirilecek?
Destek başvuruları başvuru sahiplerinin vergi kayıtlarında yer alan bilgileri doğrultusunda değerlendirilecek olup, başvuru sahiplerinin bu kayıtlardaki esas faaliyetleri dikkate alınacaktır.
6. Birden fazla mesleki faaliyetim var (Örneğin; kırtasiye ve servis işletmeciliği) iş yeri kirası hangi faaliyetime göre değerlendirilecek?
Başvuru sahibinin vergi mükellefiyet kayıtlarındaki esas faaliyeti ne ise değerlendirme bu faaliyet üzerinden yapılacaktır.
7. Birden fazla işyerim var her biri için destek alabilir miyim?
Destek başvuruları başvuru sahiplerinin vergi mükellefiyet kayıtlarındaki esas faaliyetlerini yürüttükleri işyeri adresi dikkate alınarak değerlendirilecektir. Kişi gelir kaybı ve kira desteklerinden en fazla birer defa faydalanabilecektir.
8. Kira desteği verilirken adres değerlendirmesi nasıl yapılacak?
Kira desteği, başvuru sahibinin vergi mükellefiyet kayıtlarına göre esas faaliyetlerini yürüttüğü işyeri adresi dikkate alınarak değerlendirilecektir.
9. Taksici, pazarcı, seyyar satıcı, servis işletmecisi gibi mesleklerde faaliyet gösteriyorum durak, pazar yeri gibi yerler için kira ödüyorum, kira desteği alabilecek miyim?
Sabit bir iş yeri olmadan ticari faaliyetlerin yürütülmesi halinde bu faaliyetleri yürütenlerin kira desteğinden faydalanılması mümkün bulunmamaktadır.
10. Ticari faaliyetime yeni başladım desteklerden yararlanabilir miyim?
14.12.2020 tarihinden sonra vergi mükellefi olanlar desteklerden yararlanamayacaktır.
11. Emekliyim aynı zamanda vergi mükellefi olarak işyerim var, destekten faydalanabilir miyim?
Emekli olmanız destekten yararlanmanıza mani değildir. Öngörülen diğer şartlar sağlanıyorsa destekten faydalanabilirsiniz.
12. Başvuru aşamasında adresimi seçemedim ne yapmalıyım?
İşyeri adresinize ait başvuru ekranında yer alan bilgiler Ulusal Adres Veri Tabanı (UAVT) sisteminden alınmaktadır. Bu sistemde yer almayan adreslerle başvuru gerçekleştirilemeyecektir.
13. Belediye, vakıf, kamu kurumu kiracıları da kira desteğinden faydalanabilecek mi?
Diğer şartların sağlanması durumunda işyeri sahibinin şahıs, şirket, vakıf, dernek kamu kurumu/kuruluşu olmasına bakılmaksızın kira desteği verilecektir.
14. Faaliyet kodum Ticaret Bakanlığının duyurduğu listede yer almıyor, destekten faydalanabilir miyim?
Ticari kazançları basit usulde tespit edilen vergi mükellefleri ile vergiden muaf esnaf ve sanatkârlar faaliyetlerine bakılmaksızın desteklerden faydalanabilmektedir.
15. Destek almaya hak kazandım, ancak iş yerini kapatmak zorunda kaldım destek almaya devam edecek miyim?
Başvuruların değerlendirilmesini müteakiben destek döneminde vergi mükellefiyet kayıtları terkin edilenlerin destek ödemesi sonlandırılacaktır.

Kaynak: İTO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikİşletme için kullanılan teminat mektubuna ait masraflar gider olarak kullanılır mı?
Sonraki İçerikİnternet üzerinden oyun oynayıp yayın açarak gelir elde eden bir kişi mükellefiyet açtırmalı mıdır?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz