Ana Sayfa Vergi Gerçek faydalanıcı bildirimi tüm mükelleflerce her yıl Ağustos ayı sonuna kadar verilecek...

    Gerçek faydalanıcı bildirimi tüm mükelleflerce her yıl Ağustos ayı sonuna kadar verilecek mi?

    2
    0

    Bilgilerde değişiklik olmasa da gerçek faydalanıcı bildiriminin her yılın Ağustos ayı sonuna kadar GİB’e elektronik ortamda bildirmek gerekiyor mu?

    Konu ile ilgili İSMMMO tarafından 31.07.2024 tarihinde yayımlanan bilgilendirme yazısını aşağıda inceleyebilirsiniz.

    ***

    KOLLEKTİF ŞİRKETLER, ADİ ORTAKLIKLAR VE ESHAMSIZ KOMANDİT ŞİRKETLER “GERÇEK FAYDALANICIYA İLİŞKİN BİLDİRİM FORMU’NU” 01.08.2024- 31.08.2024 TARİHLERİ ARASINDA YENİDEN VERECEKTİR

    31.07.2024

    Değerli Üyemiz,

    529 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Tebliği ile KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİ DIŞINDA KALAN diğer mükellefler ile diğer kişiler gerçek faydalanıcı bilgisini her yılın Ağustos ayı sonuna kadar Gelir İdaresi Başkanlığı İNTERNET VERGİ DAİRESİ sisteminden elektronik ortamda YENİDEN bildirmek zorundadır.

    Kurumlar Vergisi mükellefleri dışında kalan; Kollektif Şirketler, Adi Ortaklıklar ve Eshamsız Komandit Şirketler ilk formlarını 31/08/2021 tarihinde vermişlerdi. Bu mükellefler güncellemelerini Geçici vergi beyannamesi ile yapamadıkları için 529 sıra nolu VUK Genel Tebliğinin 6. maddesinin (2) fıkrasına göre; Her yılın Ağustos ayı sonuna kadar Gelir İdaresi Başkanlığına bir form ile elektronik ortamda yeniden bildirmek zorundadır.

    Bildirim Formunu;

    a)-Kollektif şirketlerde şirketi temsile yetkili kimse veya ortak,

    b)-Eshamsız komandit şirketlerde komandite ortaklardan biri,

    c)- Adi Ortaklıklar adına en yüksek ortaklık Payına Sahip Kişi, Vermek zorundadır.

    Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bildirim Formu önceden olduğu gibi GİB İNTERNET VERGİ DAİRESİ sisteminden 31.08.2024 tarihine kadar verilecektir.

    Mükellefin GİB internet vergi dairesi şifresi kullanılarak giriş yapılır. Sayfa da açılan başlıklardan “Diğer Bildirim ve Bilgi Girişleri” menüsünde ki “Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bildirim Formunu” doldurulur. Açıklayıcı bilgiler Formun “Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bildirim Formuna Ait Bilgiler” bölümündedir.

    Formda yer alan;

    TÜRÜ : Mükellefiyet grubu seçilecek (Kollektif şirket / Eshamsız komandit şirket / Adi Ortaklık )
    YILI : 2024
    AY: AĞUSTOS
    ÜLKE : T.C.
    İl, ilçe ve Adres bilgileri ve formdaki ilgili alanlar doldurulacaktır.

    Genel Tebliğin 4 (2) tebliğde sayılan diğer kurum ve kişiler den GİB TARAFINDAN TALEP edilmesi halinde verilecektir.

    Başka bir ifade ile bu kişi ve kuruluşlar (SM, SMMM, YMM ler dahil) GİB talep etmediği sürece “Gerçek Faydalanıcı Bilgisi Bildirimi Formu” VERMEYECEKLERDİR.

    CEZA UYGULAMASI:

    529 Seri No.lu VUK Genel Tebliğin de Formu vermeyenler, eksik veya yanıltıcı bildirimde bulunan mükellefler hakkında 213 sayılı Kanunun ilgili ceza hükümleri tatbik olacağı belirtilmiştir. Ceza uygulaması aşağıdaki gibi değişmiştir.

    05/07/2022 Tarih ve 31887 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “7417 Sayılı “Devlet Memurları Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile 213 Sayılı VUK’nun Mükerere 257. maddesine (9 ) nolu fıkra eklenmiştir . Eklenen fıkra aşağıdadır.

    9. (7417 sayılı kanunun 26 ncı maddesiyle eklenen bent. Yürürlük: 05.07.2022) Tüzel kişiler ve tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin gerçek faydalanıcı bilgisinin güncel, tam ve doğru bir şekilde tespit edilebilmesi için gerçek faydalanıcının kapsamını belirlemeye, bu kapsama girenlerin bildirilmesi zorunluluğunu getirmeye, bildirimin içerik, format, standart, verilme süresi ve yöntemini belirlemeye, bunlarda değişiklik yapmaya, bildirim verme yükümlülüğünü sektör, mükellef grupları ve mükellefiyet
    durumları itibarıyla belirlemeye, bu bent kapsamındaki bilgi ve bildirimlerin elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesi yükümlülüğü getirmeye ve uygulamaya ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye, Yetkilidir.

    Yukarıdaki hükme uyulmaması halinde;

    VUK Mükerrer 257’nci maddeye (9) numaralı bent olarak getirilen gerçek faydalanıcı bildirim ve muhafaza zorunluluğunu yerine getirmeyenlere, mükerrer 355 inci maddenin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yer alan cezanın 3 kat artırımlı olarak Özel usulsüzlük cezası kesilecektir.

    KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİ İÇİN YENİ BİR İŞLEM YAPILMAYACAK.

    KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİ Geçici Vergi Beyannameleri ile güncelleme yapılmaya devam edilecektir. Yukarıdaki Ceza uygulaması Kurumlar Vergisi Mükellefleri içinde geçerlidir.

    Kurumlar Vergisi Mükellefleri;

    1) -Sermaye şirketleri: 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş olan Anonim, Limited ve Sermayesi paylara bölünmüş Komandit Şirketler
    2) -Kooperatifler
    3)- Dernek veya vakıflara ait iktisadî işletmeler:
    4)- İş ortaklıkları:
    5)- KVK 2. Maddesinde sayılan diğer mükellefler

    Yukarıdaki Tüzel kişilerde;

    a) Tüzel kişiliğin %25 i aşan hissesine sahip gerçek kişi ortakları,

    b) Tüzel kişiliğin % 25 i aşan hissesine sahip gerçek kişi ortağının gerçek faydalanıcı olmadığından şüphelenilmesi veya bu oranda hisseye sahip gerçek kişi ortak bulunmaması durumunda, tüzel kişiliği nihai olarak kontrolünde bulunduran gerçek kişi ya da kişiler,

    c) (a) ve (b) bentler kapsamında gerçek faydalanıcının tespit edilemediği durumlarda, en üst düzey icra yetkisine sahip gerçek kişi ya da kişiler, (Yönetim kurulu başkanı veya imzaya yetkili kişi veya kişiler) gerçek faydalanıcı olarak kabul edilerek bildirime yazılacaktır.

    Bildirim yapma yükümlülüğü getirilen Kurumlar Vergisi Mükellefleri, gerçek faydalanıcı bilgisini geçici vergi beyannameleri ve yıllık kurumlar vergisi beyannamesi ekinde bildirmek zorundadır.

    Yeni mükellefiyet tesis ettirilmesi veya daha önce bildirime ekledikleri bilgilerde değişiklik olması halinde, yeni mükellefiyet tesisini veya bilgi değişikliğini, bunların gerçekleştiği tarihi takip eden bir ay içerisinde bildirmeleri gerekmektedir.

    Form; Meslek mensubunun şifresi ile verilmez. Formun düzenleyen kısmına şirketin yetkilisinin veya formu dolduranın bilgileri yazılacak Meslek mensubunu bilgileri YAZILMAZ.

    Bilgilerinize sunar, Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.
    Saygılarımla,
    Erol DEMİREL
    Başkan

    ***

    Gerçek faydalanıcı: Tüzel kişi veya tüzel kişiliği olmayan teşekkülleri nihai olarak kontrolünde bulunduran ya da bunlar üzerinde nihai nüfuz sahibi olan gerçek kişi veya kişileri ifade eder.

    Gerçek faydalanıcı bildirimi ile ilgili açıklamalar VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 529) ile yapılmıştır.

     


    Kaynak: İSMMMO,
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikGerçek faydalanıcı bildirimi, basit usule tabi olan mükellefler tarafından verilecek mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz