Tek ortaklı kurulan Ltd. Şti. sermayesi 150.000 TL’dir. 1 ay sonra şirket sermayesi 600.000 TL’ye yükseltildi. Tek ortak hissesini 3 kişiye şirketteki bütün haklarını devredecektir. Bu durumlar alakalı olarak aynı kararda hem sermaye artışı hem de hisse devri yapabilir miyiz? Hisse devri sonrası hissesini devredip ortaklıktan ayrılan kişi ile ilgili yapılması gerekenler nelerdir?
Aynı genel kurulda birden fazla konu görüşülebilir.
Hisse devri noterden yapılarak sonrasında karar alınmalı
Ortaklardan en az bir tanesi müdür olarak seçilmeli
Eski müdürün yetkisi içinde karar alınmalı
Sermaye maddesinin yeni şeklinde eski ortak yer almamalı, ancak kararın altında imzası olması zorunludur.
Hisse devrinin tescilinden sonra bağ-kur için Sgk’ ya bildirmeniz gerekir. Ayrıca sicil gazetesi ile vergi dairesine de bildirmeniz gerekmektedir.
Öz kaynakları 16.000 TL’ye düşen 10.000 TL sermayesi olan tek ortaklı bir limited şirketin bilançosunda ortağa 26.000 TL borcu bulunmaktadır. Genel kuruldan zararın ortak tarafından karşılanmasına dair karar alıp tescil ettirmeden geçmiş yıl zararı ortaklara borçlar hesabı ile mahsup edilip sıfırlanarak sermayenin korunması sağlanabilir mi?
TTK bakımından bu alacağından ortak karşılıksız olarak vazgeçebilir ve bu vazgeçme ile gereken işlem yapılabilir. Bu hususun tescili gerekli değildir.
Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.
BENZER İÇERİKLER