Ana Sayfa SGK Gelir vergisi mükellefi yanında çalıştıracağı eşi ve çocukları için SGK teşviklerinden faydalanabilir...

    Gelir vergisi mükellefi yanında çalıştıracağı eşi ve çocukları için SGK teşviklerinden faydalanabilir mi?

    674
    0

    Şahıs mükellefi yanında çalışan eşini (karısını) SGK teşviklerinden yararlandırabilir mi ? Hangi teşvik çıkarsa yararlandırabilir? 

    Eşi fiilen ve ücret karşılığında çalışıyor ise mevcut uygulamada yer alan teşviklerden yararlanabilir.
    Bu teşviklerin sorgulamasını e-sgk işveren sistemi teşvik sorgulama biriminden işçinin T.C. kimlik nosunu girerek sorgulayabilirsiniz.

    Özelge: İşletme sahibi olarak elde edilen ücret gelirine ilişkin gelir vergisi stopajı teşvikinden yararlanıp yararlanılamayacağı hk.

    T.C.

    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI

    İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI

    Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

    Sayı : .4.35.16.01-176200-388 18/08/2011
    Konu : 5746 Sayılı Kanun

     İlgide kayıtlı özelge talep formunda, 5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında  Kanun Kapsamında teknogirişim sermayesi desteği aldığınızı ve şahsınızın doktora öğrencisi olması nedeniyle sahibi bulunduğunuz işletmede proje kapsamında kendinize ücret takdir ettiğinizi belirterek 5746 sayılı kanun kapsamında işletme sahibi olarak elde etmiş olduğunuz ücret gelirine ilişkin gelir vergisi stopajı teşvikinden yararlanıp yararlanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 41 inci maddesinin 2 numaralı bendi uyarınca teşebbüs sahibinin kendisine, eşine, küçük çocuklarına işletmeden ödenen aylıklar, ücretler, ikramiyeler, komisyonlar ve tazminatların gider olarak indirilmesinin kabul edilmeyeceği, anılan Kanunun 61 inci maddesinde;

    “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

    Ücretin, ödenek, tazminat, kasa tazminatı (mali sorumluluk tazminatı) tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.”

    hükmüne yer verilmiştir.

    5746 sayılı Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunun 2 nci maddesinde; Kanunun uygulamasında yer alan tanımlar yapılmıştır.

    Buna göre;

    Ar-Ge Personeli: Ar-Ge faaliyetlerinde doğrudan görevli araştırmacı ve teknisyenleri:

    Destek personeli: Ar-Ge faaliyetlerine katılan veya bu faaliyetlerle doğrudan ilişkili yönetici, teknik eleman, laborant, sekreter, işçi ve benzeri personeli,

    ifade etmektedir.

    Diğer taraftan; aynı Kanunun “İndirim, istisna, destek ve teşvik unsurları” başlıklı 3 üncü maddesinin “Gelir vergisi stopajı teşviki”ni düzenleyen ikinci fıkrasında; “Kamu personeli hariç olmak üzere teknoloji merkezi işletmelerinde, Ar-Ge merkezlerinde, kamu kurum ve kuruluşları ile (5904 sayılı Kanunun 28’nci maddesiyle değişen ibare)(1.8.2009 tarihinden geçerli olmak üzere) kanunla kurulan veya teknoloji geliştirme projesi anlaşmaları kapsamında uluslararası kurumlardan ya da kamu kurum ve kuruluşlarından Ar-Ge projelerini desteklemek amacıyla fon veya kredi kullanan vakıflar tarafından veya uluslararası fonlarca desteklenen ya da TÜBİTAK tarafından yürütülen Ar-Ge ve yenilik projelerinde, teknogirişim sermaye desteklerinden yararlanan işletmelerde ve rekabet öncesi işbirliği projelerinde çalışan Ar-Ge ve destek personelinin; bu çalışmaları karşılığında elde ettikleri ücretlerinin doktoralı olanlar için yüzde doksanı, diğerleri için yüzde sekseni gelir vergisinden müstesnadır.”  hükmüne yer verilmiştir.

    Bu hüküm ve açıklamalara göre, şahıs işletmelerinde işletme sahibine yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelere ilişkin olarak, anılan Kanunda yer alan gelir vergisi stopajı teşvikinden faydalanılması  mümkün bulunmamaktadır.  


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikEvde hizmet veren hasta bakıcı ve hemşire için ödenen ücretten gelir vergi kesilecek mi?
    Sonraki İçerikTeknoparklar ile Ar-Ge ve Tasarım merkezlerinde uzaktan çalışma süresi uygulamasında yeni dönem

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz