Ana Sayfa Muhasebe Gelir ve kira desteği yardımları gelir olarak kayıtlara alınır mı?

    Gelir ve kira desteği yardımları gelir olarak kayıtlara alınır mı?

    898
    0

    Gelir kaybı ve kira desteği tutarları gelir olarak kayıt altına alınacak mıdır? Pandemiden dolayı verildiği için istisna mıdır?

    Özel bir istisna yok. Gelir olarak kayıtlar alınacaktır.

    Şirket kredi kartı ekstresindeki işlemler hesap kesim tarihi ile tek bir fişe işlenebilir mi? Yoksa dönem içi işlemler gün gün mü işlemek doğru olur?

    Kayıtlar gün gün yapılır. Toplu kayıt yapılmaz.

    Esnafımıza “Gelir Kaybı Desteği” ve “Kira Desteği” İle İlgili Basın Duyurusu

    T.C.

    BOLU VALİLİĞİ

    Ticaret İl Müdürlüğü

    DUYURU

    Esnaf ve Sanatkârlarımız ile Gerçek Kişi Tacirlerimizi, Covid-19 salgınının olumsuz etkilerinden korumak amacıyla 22.12.2020 tarihli ve 3323 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında; 3 ay süreyle ödenmek üzere aylık 1.000 Türk Lirası “Gelir Kaybı Desteği” ile ilimizde aylık 500 Türk Lirası “Kira Desteği” için başvurular 31.03.2021 Çarşamba günü saat 23.59’a kadar e-Devlet Kapısı (www.turkiye.gov.tr) üzerinden elektronik ortamda alınmaya devam etmektedir.

    Bahse konu desteklerden;

    •   14.12.2020 tarihinden önce vergi mükellefiyetini tesis ettirenler,
    •   Esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olan vergiden muaf esnaf ve sanatkârlar,
    •   Faal olan ve ticari kazançları basit usulde tespit edilenler,
    •   Kira desteği için işyeri kira olanlar,
    • Faal olan ve işletme hesabı esasına veya bilanço esasına göre defter tutanlardan “esas faaliyet konusu” Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen NACE kodları arasında yer alan esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirler faydalanabilmektedir.

    İlimizde, başvuru şartlarını taşımasına rağmen 903 esnaf ve sanatkâr ile gerçek kişi tacirin “Gelir Kaybı Desteği” için başvuru yapmadıkları tespit edilmiştir.

    Kira desteği sürecinde;

    İlimizde kira desteğine başvuruda bulunan ve başvurusu ile ilgili itiraz süreci devam eden esnafımızın işlemleri devam etmektedir.  Kira desteği için gerekli evraklar;  işyerine ait imzalı kira sözleşmesi ve 2020 yılı içerisinde kira ödemesinin yapıldığını gösterir banka dekontu olarak belirlenmiştir. Başvuru ile ilgili imzalı kira sözleşmesi ve 2020 yılına ait bir adet banka dekontunun başvuru esnasında e-devlete yüklenmesi gerekmektedir. 

    Kira Desteği başvuruları Ticaret İl Müdürlüğü personelince, Bakanlığımızca belirlenen kurallar çerçevesinde değerlendirilecektir.

    Başvuruları olumlu neticelenen esnaf ve sanatkârlarımız ile gerçek kişi tacirlere destek ödemeleri 3 ay süreyle kendilerine ait banka hesap numaralarına (IBAN) yapılacaktır.

    Başvuru şartlarını taşıyan tüm esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirlerimizin, Gelir Kaybı Desteği ve Kira Desteği için e-devlet üzerinden başvuru yapmaları, e-devlete erişim imkânı olmayan esnafımızın bağlı bulundukları Esnaf Odasına veya kendi Serbest Muhasebecisine şahsen başvurmaları gerekmektedir.

    Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 

    Ticaret İl Müdürlüğü

    Süre Uzatımına İlişkin Basın Duyurusu

    2 Nisan 2021

    Bilindiği üzere, koronavirüs salgınının (COVID-19) ülkemiz ticari hayatı üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasına yönelik çeşitli tedbirler alınmaktadır.

    COVİD-19 salgınından olumsuz etkilenen esnaf ve sanatkarlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik destek paketi Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 14 Aralık 2020 tarihli Kabine toplantısının ardından açıklanmıştır.

    Bu çerçevede 3323 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar İle Gerçek Kişi Tacirlere Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Destekler Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı, 23 Aralık 2020 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

    Karar gereğince; salgından etkilenen kesime aylık 1.000 Türk Lirası olmak üzere toplamda 3.000 Türk Lirası doğrudan gelir desteği ile üç ay boyunca büyükşehirlerde aylık 750 Türk Lirası, diğer illerde aylık 500 Türk Lirası kira desteği verilecektir.

    Bununla birlikte, 24 Aralık 2020 tarihinde Resmi Gazete’ de yayımlanan Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Hibe Desteği Programı ve Uygulama Esasları Hakkında Tebliğ ile söz konusu hibe desteklerinin verilmesine ilişkin usul ve esaslar Bakanlığımızca belirlenmiştir.

    Ancak, Bakanlığımıza ulaşan yoğun talepler nedeniyle destek başvurusu yapamayan kişiler için destekten yararlanma koşulları aynı kalmak kaydıyla 31 Mart 2021 tarihinden başlamak üzere gelir kaybı ve kira desteklerine ilişkin başvuru süreleri 30 Nisan 2021 saat 23:59’ a kadar uzatılmıştır.

    Destek başvuruları aynı yöntemle elektronik ortamda www.turkiye.gov.tr adresinden alınmaya devam edilecektir.

    Ayrıca hâlihazırda başvurusu bulunan kişilerin de itiraz süreleri aynı tarihe kadar uzatılmıştır.

    Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


    Kaynak: İsmmmo, GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikSermaye artışı raporunda firmanın envanter defter tasdik bilgileri yazılır mı?
    Sonraki İçerik7326 Sayılı kanun kapsamında firmalar stokları için yeniden değerleme yapabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz