Ana Sayfa Vergi Geçmiş yıl zararlarını kaç yıl süreyle mahsup edebiliriz? 

    Geçmiş yıl zararlarını kaç yıl süreyle mahsup edebiliriz? 

    Geçmiş yıl karları dağıtılmadan önce varsa zararlar mahsup edilmek zorunda mı?, geçmiş yıl zararları kaç yıl boyunca karlardan mahsup edilebilir?, Tasfiyede olan bir şirket tasfiye sonu öncesi geçmiş yıl kar ve zararlarını mahsuplamalı mıdır?

    932
    0

    2016 yılında zararı olan bir şirket 2021 yılında geçmiş yıl zararı olarak 2016 yılının zararını indirim konusu yapabilir mi? 

    -Mali kardan, mali zarar beyan yılından geriye doğru 5 yıllık zarar mahsup edilir.

    -2016 yılından sonraki yılda/yıllarda kar varsa o yıl mahsup edilir.

    -Sonraki yıllarda zarar mahsubu yapılmaz.

    2004-2009 tarihlerinde geçmiş yıl karı olan limited şirketimiz 2010-2019 tarihleri arasında Zarar etmiştir. Şu an Tasfiye sürecinde olup süre tamamlandığı için şirket kapatılacaktır. Geçmiş Yıl karlarını dağıtacağım. Önce Zararlar Kardan mahsup edip sonra Kar dağıtımını mı hesaplamam gerekiyor?

    Kâr payının kullanımında öncelik doğmuş zararların kapatılmasında kullanılması, sonrasında artan kısım ortaklara payları oranında dağıtılması gerekmektedir.


    LTD.ŞTİ.’LERDE KAR PAYI NEREDEN DAĞITILIR?

    Kâr payı, sadece net dönem kârından ve bunun için ayrılmış yedek akçelerden dağıtılabilir. Kâr payı dağıtımına ancak, kanun ve şirket sözleşmesi uyarınca ayrılması gereken kanuni yedek akçelerle, şirket sözleşmesinde öngörülmüş yedek akçeler ayrıldığı takdirde karar verilebilir.

    LTD.ŞTİ.’LERDE KAR PAYI DAĞITIMI NASIL HESAPLANIR?

    Şirket sözleşmesi ile aksi öngörülmedikçe, kâr payı, esas sermaye payının itibarî değerine oranla hesaplanır; ayrıca yerine getirilen ek ödeme yükümlülüklerinin tutarı da kâr payının hesaplanmasında itibarî değere eklenir.

    ŞİRKET GENEL KURULU HANGİ HALLERDE YEDEK AKÇE AYRILMASINA KARAR VEREBİLİR?

    Şirket genel kurulu, kanun ya da şirket sözleşmesinde öngörülmeyen veya öngörüleni aşan tutarlarda yedek akçelerin ayrılmalarına sadece;

    3.1- Zararların karşılanması için gerekliyse,

    3.2- Şirketin gelişimi için yatırım yapılması ihtiyacı ciddi bir şekilde ortaya konulmuşsa, bütün ortakların menfaati böyle bir yedek akçe ayrılmasını haklı gösteriyorsa ve bu hususlar şirket sözleşmesinde açıkça belirtilmişse,

    karar verebilir


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikBSMMMO: Meslek odası olarak zorunlu olmadığı takdirde toplantı ve eğitim faaliyetlerini online olarak yapıyoruz
    Sonraki İçerikMeksika’nın Ağustos ayı ihracatı %8, ithalatı ise %22 azaldı

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz