Ana Sayfa Mevzuat Geçmiş yıl karlarının sermayeye ilavesinde geçmiş yıl zararları ile karlarını mahsup ettikten...

Geçmiş yıl karlarının sermayeye ilavesinde geçmiş yıl zararları ile karlarını mahsup ettikten sonramı işlem yapmalıyız?

geçmiş, yıl, sermaye, ilave, kar, artırım , genel, kurul, ilave, varlık, mahsup, çağrılı genel kurulu, genel kurulda ilan,

1747
0

Geçmiş yıl karlarını sermaye ilave ederek sermaye artırımı yapmak istiyoruz.

Şirketin bilançosunda

570 geçmiş yıl karları hesabında: 1.000.000 TL,

580 geçmiş yıl zararları hesabında: 800.000 TL bulunmaktadır.

Sermaye artışını 1.000.000 TL üzerinden mi yapmalıyız yoksa zararı mahsup ettikten sonra kalan 200.000 TL tutarında artırımda bulunabilir miyiz?

Sermaye artışı geçmiş yıl net karlarından yapılması gerekir.

Kanun iç kaynakların (fonların) öncelikle geçmiş yıl zararların telafisinde kullanılmasını ardından kalan miktarın sermaye artışına konu edilmesine işaret etmektedir.

Zararlara intibak edildiğinde öz varlıkta düzelmiş olacaktır.

20 ortaklı bir A.Ş.’de çağrılı genel kurul yapıyoruz. Ortaklar esas sözleşmeye göre 1 ay öncesinde posta ile bilgilendirildi. Arttırılacak sermaye miktarı ortaklara giden postada ticaret sicildeki yayınlanan gündemden farklı olmuş. Şu an toplantıya bir aylık süreden daha az bir süre kaldı. Bu durumda nasıl bir düzeltme yapabiliriz?

Sermaye artışında gündeme ne yazılsa da genel kurul iradesi ile bu tadil veya rakam değişebilir. Toplantıda madde görüşülürken bir önerge verilir.

Bu önerge doğrultusunda gerekli düzeltme hali ile genel kurulda onaylanır, sonrasında da rüçhan hakkına çıkılarak işlemleriniz tamamlanarak süreç tescile başvurulur ve sonuçlandırılabilir.


Kaynak: İsmmmo
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews.com veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikGekap beyannamesi kapsamında bir işlemi olmayan firma boş da olsa beyanname vermeli midir?
Sonraki İçerikMobilya ve tekstil işi yapan bir firma gekap beyannamesi vermeli midir?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz