Ana Sayfa Muhasebe Geçmiş yıl evraklarına ulaşamadığım firmanın sermaye tespit raporunu nasıl hazırlayabilirim?

    Geçmiş yıl evraklarına ulaşamadığım firmanın sermaye tespit raporunu nasıl hazırlayabilirim?

    Sermaye artırımında öz varlık eksi ise ne kadar sermaye artışı yapılacaktır?

    655
    0

    Muhasebesini iki yıldır takip ettiğim 2007 yılında kurulan şirkette sermaye arttırımı yapmak istiyorum. Sermaye ödemesini gösterir yevmiye defteri bilgi ve kayıtlarına eski muhasebecinin zaman aşımına uğradı deyip imha edilmesinden dolayı ulaşamıyorum. Sermaye tespit raporunda ilgili maddeleri doldurmadan rapor hazırlayabilir miyim. Bu rapor kabul görürmü rapora ilave etmem gereken bir açıklama varmıdır?

    Raporunuzda tespitler mevcut Defter kayıtlar üzerinden yapılabilir, önemli tarafı eski sermayenin ödenmiş olduğu ve özvarlık içinde korunduğunun tespitinin yapılmasıdır.

    Sermayemiz 250.000 TL’dir ve hepsi ödenmiştir. Sermayemizi 500.000 TL’ye çıkarıyoruz.

    Sermaye tespit raporunun sonuç kısmında yapılan sermaye artışı sonrası şirket sermayesi öz varlık içinde. Yasal oranda kendını korumaktadır diye bir kısım var. Çerkezköy ticaret odası bu oranı istemtekdir. Bu oranı nasıl bulabiliriz?

    Sermaye artışında eski sermayenin ödenmiş olması ve TTK 376.maddesi gereği yarısı veya fazlasının korunması gerekir.

    Ancak eksiye düşmesi halinde bu elbette raporda yer almalıdır. Ancak böyle bir durumda artacak rakam ve tescilden önce ödenecek rakam tescil edilecek sermayenin yarısının ödenmiş olması ve özvarlığı düzelten oranda olması gerekir.

    Bununla ilgili müdürlüğe sorunuz, şirketin özvarlığı ekside artış ne kadar yapmalıyım ve ne kadarını ödemem gerekir diye, uygulama TTK 376 maddenin uygulama tebliğine göre yapılmaktadır.

    Bana göre; tescilli sermaye + özvarlık X 2 tutarına çıkarılması gerekir. Bu çıkarılacak rakamın yarısı da tescilden önce ödenmesi gerekir.


    Kaynak: İSMMMO
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikEv Hizmetlerinde 10 Günden Az Çalışanlar İçin Sıkça Sorulan Sorular
    Sonraki İçerik9 ayda Almanya’dan otomotiv ithalatı yıllık bazda %115 artışla 1 milyar 475 milyon dolar oldu

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz