Ana Sayfa Muhasebe Geçici vergi dönemlerinde yıllara sari inşaat işleri ile ilgili 170 ve 350...

    Geçici vergi dönemlerinde yıllara sari inşaat işleri ile ilgili 170 ve 350 hesapları için enflasyon düzeltmesi yapılacak mı? 

    1
    0

    Geçici vergi dönemlerinde yıllara sari inşaat işleri ile ilgili 170 ve 350 hesapları için enflasyon düzeltmesi yapılacak mı?

    2023 sonunda ve 30.06.2024 tarihinden itibaren geçici vergi dönemlerinde 170 ve 350 hesaplar için enflasyon düzeltmesi yapılacaktır.

    170 ve 350 Hesap değerleme farkları 697 hesaba kaydedilecek. 697 hesabın borç bakiyesi vermesi halinde 1778 hesaba, alacak bakiyesi vermesi halinde ise 358 hesaba devredilerek kapatılacaktır.

    -Tekdüzen Hesap Planında “17- Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Maliyetleri” hesap grubundaki yıllara sâri inşaat işlerine ilişkin maliyetlerin ve “35- Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Hakedişleri” hesap grubundaki hakediş bedellerinin düzeltmesinden ortaya çıkan farklar, “697- Yıllara Yaygın İnşaat Enflasyon Düzeltme Hesabı”nda izlenir. 697 hesabın alacak ve borç kalanı vermesi durumuna göre “178- Yıllara Yaygın İnşaat Enflasyon Düzeltme Hesabı” veya “358- Yıllara Yaygın İnşaat Enflasyon Düzeltme Hesabı”na devredilerek kapatılacaktır. 

    Yıllara sâri inşaat ve onarma işlerine ilişkin, Tebliğ ekindeki «Parasal Olmayan Kıymetler» listesinde yer verilen yıllara sâri inşaat ve onarma maliyetleri ile hakedişler, 213 sayılı Kanunun mükerrer 298’inci maddesinin (A) fıkrası uyarınca deftere kayıt tarihi esas alınarak düzeltme işlemine tabi tutulacaktır

    Reel olmayan finansman maliyeti ihtiva etseler bile ayrıştırma yapılmaksızın düzeltme işlemine tabi tutulacaktır.

    Yıllara sâri inşaat ve onarma işlerine ait maliyet ve istihkak tutarları ile ilgili olarak 2023 hesap dönemi sonu itibariyle düzeltme sonucu oluşan düzeltme farkları işin bitiminde (2023 hesap dönemi sonundan önce başlayan işlerde) mali kar/zarar tutarının tespitinde dikkate alınmayacaktır. Bir başka ifade ile 2023 hesap dönemi sonuna kadar geçen süreye isabet eden kazanç düzeltme öncesi hükümlere, sonraki dönemlere isabet eden kazanç ise düzeltilmiş değerlere göre tespit edilecek ve bunların toplanması suretiyle oluşan kazanç
    tutarı beyan edilecektir.

    Yıllara sari işler ile ilgili avansların E.D.’si de 697 hesabında takip edilecektir.

    Parasal olmayan verilen depozito ve teminatlar, verilen sipariş avansları, taşeronlara verilen avanslar ve alınan sipariş avansları gibi yıllara sâri inşaat işi ile ilgili değerler de 213 sayılı Kanunun mükerrer 298 inci maddesinin (A) fıkrasında belirtilen düzeltmeye esas tarihler baz alınmak suretiyle düzeltmeye tabi tutulacak; söz konusu hesapların, yıllara sâri inşaat ve onarma işi ile ilgili olan kısımlarının 2023 hesap dönemi sonu itibarıyla hesaplanan enflasyon düzeltme farkları da “697- Yıllara Sâri İnşaat Enflasyon Düzeltme Hesabı” ile ilişkilendirilecektir.

    Normal stoklardan yıllara sari iş maliyetine aktarılan malzemeler aktarım tarihi itibarıyla E.D.’ye tabi olacak ve 697 hesabında takip edilecektir.

    Yıllara sâri inşaat ve onarma maliyetleri ile ilgili olmayan ilk madde malzeme/yarı mamul/mamul/diğer stokların düzeltilmesi sonucu oluşan farkların, “697- Yıllara Sâri İnşaat Enflasyon Düzeltme Hesabı” ile ilişkilendirilmemesi; ancak söz konusu kıymetlerin inşaat maliyetlerine aktarılması halinde, bu tarih itibarıyla düzeltme sonucu oluşan farkların, “697- Yıllara Sâri İnşaat Enflasyon Düzeltme Hesabı” ile ilişkilendirilmesi gerekmektedir.

    Projenin bitiminde 2023 Düzeltmesinden Kaynaklanan 178 Hesap 580 hesaba atılacak K/Z konu edilmeyecektir.

    Projenin bitiminde 2023 Düzeltmesinden Kaynaklanan 358 Hesap 570 hesaba atılacak K/Z konu edilmeyecektir.

     

     


    Kaynak: VUK 555 No.lu Tebliğ
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerik30.06.2024 Tarihinden önce tasfiyesi sonra eren şirketler enflasyon düzeltmesi yapacak mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz