Geçici koruma kimlik belgesi olan bir kişinin işe girişini yapmam için izlenecek yol nedir?
Geçici Koruma için çalışma başvurusu işveren tarafından yapılır. Bu başvuru da; E-Devlet Kapısı üzerinden (www.turkiye.gov.tr veya www.csgb.gov.tr/uigm) online olarak yapılır.
Dikkat edilmesi gerekenler; izin başvurusu yapıldıktan sonra gerekli alanlar vs. doldurulduktan sonra E-imza ile onaylanması gerekir. Bir de işyeri kaydı yaparken KEP(Kayıtlı Elektronik Posta) adresi gerekir. Sorun yaşamamak için E-imza ve kep adresimizin olması gerekir.
Yabancıların 98 ile başlayan numaraları ile http://www.goc.gov.tr/gecicikoruma/Pages/YabanciKimlikSorgulama.aspx adresinden sorgulama yapılarak 99 ile başlayan kimlik numaraları öğrenilebilir.
İşlemlere bundan sonra 99 ile başlayan kimlik numarasıyla devam edilecektir.
Başvurunun E-Devlet Kapısı üzerinden (www.turkiye.gov.tr veya www.csgb.gov.tr/uigm) online olarak yapılır .
Sisteme kayıtlı olmayan işveren, işyeri kaydı oluşturarak oradaki seçeneklerden uygun olanı seçer.
Bu seçenekler: Ev hizmetleri, yeni işyeri, kendi nam ve hesabına çalışan yabancılar, ikili anlaşmalar kapsamında işyeri vs. gibi seçeneklerdir.
İşletmenize bir yabancı işçi alacağınızı düşünerek, yeni işyeri seçeneğini seçtiğimizde burada firmaya ait olan SGK tescil numarasını yazdığımızda işyerine ait firma bilgileri adres ve Nace kodu otomatik gelir. Kep adresi doğrulama kısmında işyerinize ait olan kep adresi yazılır. Diğer boş seçenekler kısmı doldurulur ve işyerine ait belgeler sistemden yüklenir.
Bu belgeler; işletmenin bilançosu, ticaret sicil gazetesi ve faaliyet belgesidir. İşyerinde çalışacak yabancı Türk çalışanlarının yüzde onunu geçemez. Bu şartta cinsiyet ayırımı yoktur. Eğer hiç çalışanı yoksa işyerinin ilk çalışanı yabancı olabilir.
Başvuru yaparken; Taraflarca belirli süreli iş sözleşmesi hazırlanır. Bu sözleşme hem Arapça hem Türkçedir ve sözleşmede yazan ücret asgari ücretin altında olamaz. Sözleşme; https://www.csgb.gov.tr/uigm/contents/belgeler/sozlesmevedilekceornegi/ adresinden temin edilebilir.
Yabancıya ait son altı aylık 1 adet vesikalık fotoğrafında hazır bulunması gerekir. İşletme, Sistemde İşveren kaydını yaptıktan sonra işlem yapacağı işyerini seçer ve o işyeri üzerinden işleme devam eder. En az 6 ay süreli ve ikamet tezkeresi bulunan kişinin kimlik bilgileri yazılıp bilgiler getirilir. Genel bilgiler doldurulur. İş sözleşmesi hazır olduktan sonra taranıp belge yükleme kısmında sisteme yüklenir. Aynı şekilde işçinin fotoğrafı da sisteme yüklenir.
Sonuç sekmesine gelince E-imza ile kaydet butonu ile kaydedilir, başvuru tamamlanır.
Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.