Geçici ithalat ne demektir?
Geçici ithalat rejimine tabi tutulan eşya, rejime tabi tutulduğu süre içinde giriş ayniyetine ve tahsis amacına uygun olarak tahsis edildiği yerde kullanılmak zorundadır. Gümrük idarelerinin rejim süresi içerisinde değişik aralıklarla eşyanın tahsis yerinde, tahsis amacına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığını denetleme hakkı vardır.
Geçici ithalat rejimine tabi tutularak Türkiye’ye getirdiğiniz eşyanızı kesin olarak ithal etmek isterseniz, ticaret politikası önlemlerinin uygulanması, aalınması gereken vergilerin ödenmesi ve eşyanın ithali için öngörülen diğer işlemlerin tamamlanması gerekir.
Geçici ithalatla Türkiye’ye getirilen eşya işlem veya işçilik görebilir mi?
Geçici ithaline izin verilen eşya, rejim altında kaldığı süre içinde giriş ayniyetine ve tahsis amacına uygun olarak tahsis edildiği yerde kullanılmak zorundadır. Gümrük idarelerinin rejim süresi içerisinde değişik aralıklarla eşyanın tahsis yerinde, tahsis amacına uygun olarak kullanılıp kullanılmadığını denetleme hakkı vardır.
Geçici İthalat Rejimi’nde süre kısıtı var mıdır?
Geçici ithalat işlemlerinde tam ve kısmi muafiyet uygulamaları nasıldır?
1. Geçici İthalatta Tam Muafiyet:
Ambalajlar, konteynerler, paletler, yolcular tarafından ithal edilen kişisel ve sportif amaçlı eşya, gemi adamlarının ihtiyaç malzemesi, yardım malzemeleri, bedelsiz olarak gönderilen tıbbi ve cerrahi teçhizat ile laboratuvar teçhizatı, ilgili mevzuatile belirlenen canlı hayvanlar ve bunlara ait teçhizat, mesleki teçhizat, sınır bölgelerinde kullanılan teçhizat, ses, görüntü veya veri taşıyan eşya, turistik reklam malzemesi, pedagojik materyal ve bilimsel malzeme, eğitim, bilim veya kültürel etkinliklerle bağlantılı olarak ithal edilen diğer eşya, özel nitelikte eşya, numuneler, üretim araçları ve parçaları, sergilenmek ve satılmak amacıyla getirilen eşya, yedek parça, aksesuar ve ekipman.
2. Geçici İthalatta Kısmi Muafiyet:
Kısmi muafiyet suretiyle geçici ithalat rejiminden yararlandırılmayacak eşyaya ilişkin liste Cumhurbaşkanınca belirlenir.
Hangi eşya geçici ithalat rejiminden yararlandırılmaz?
– Türkiye’ye ithali yasak olan eşya,
– Tüketilebilir nitelikteki eşya,
-Ayniyet tespitinin yapılması mümkün olmayan eşya,
– Ülke ekonomisine zarar verebileceği belirlenen eşya.
Geçici ithalatı yapılan eşyayı kesin olarak ithal edebilir misiniz?
Geçici ithalatı yapılan eşyanın yeniden ihracı:
Geçici ithalat rejimi hükümlerinin ihlali haline ne olur?
Geçici İthalat işlemlerinde gümrük beyannamesinden başka hangi belgeler kullanılır?
ATA Karnesinin tescili, geçici ithalat rejimine giriş izni olarak kabul edilir.2. CPD Karnesi ile Beyan
CPD Karnesi (Carnet de Passages en Douane – CPD) ya da “gümrüklerden geçiş karnesi”, ticari ve kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarının geçici kabulü için kullanılan belgedir. Ulusal ve uluslararası kefil kuruluşlarca verilir. Teminat hükmündedir.
CPD Karnesi, Türkiye’ye kayıtlı taşıtların, yabancı gümrüklerden herhangi bir teminat bırakmaksızın geçişini sağlar. Türk gümrük idaresi açısından da, Türkiye’den çıkan taşıtların geri dönüşünün takip edilmesi için kullanılır.
Kaynak:T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrük Rehberi
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.