1- GAZETECİNİN ÜCRETİNİN ZAMANINDA ÖDENMEMESİNİN YAPTIRIMI NEDİR?
Gazetecilere ücretlerini vaktinde ödemeyen işverenler, bu ücretleri, geçecek her gün için %5 (yüzde beş) fazlasıyla ödemeye mecburdurlar.
2- GAZETECİLERİN YILLIK İZİN SÜRELERİ NE KADARDIR?
Günlük bir mevkutede çalışan bir gazeteciye,
2.1- En az 1 yıl çalışmış olmak şartıyla, yılda 4 hafta tam ücretli izin verilir,
2.2- Gazetecilik mesleğindeki hizmeti 10 yıldan yukarı olan bir gazeteciye, 6 hafta ücretli izin verilir,
***Gazetecinin kıdemi aynı gazetedeki hizmetine göre değil, meslekteki hizmet süresine göre hesaplanır.
2.3- Günlük olmayan mevkutelerde çalışan gazetecilere her 6 aylık çalışma devresi için 2 hafta ücretli izin verilir.
3- GAZETECİLER NE KADAR SÜREDE KIDEM TAZMİNATINA HAK KAZANIRLAR?
Meslekte en az 5 yıl çalışmış olan gazetecilere kıdem hakkı tanınır. Kıdem hakkı gazetecinin mesleğe ilk giriş tarihinden itibaren hesaplanır.
4- GAZETECİ ULUSAL BAYRAM, GENEL TATİLLER VE HAFTA TATİLİNDE ÇALIŞIRSA ÜCRETİ NASIL ÖDENİR?
Bu kanuna göre gazetecinin, ulusal bayram, genel tatiller ve hafta tatilinde çalışılması fazla saatlerde çalışma sayılmaktadır. Her bir fazla çalışma saati için verilecek ücret, normal çalışma saati ücretinin % 50 fazlasıdır.
Kaynak: Basın İş Kanunu – ÇSGB
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.