Ana Sayfa Vergi Gayrimenkulünüzü bedelsiz olarak akrabanızın ikametine bırakılması halinde emsal kira bedeli hesaplaması yapılacak...

    Gayrimenkulünüzü bedelsiz olarak akrabanızın ikametine bırakılması halinde emsal kira bedeli hesaplaması yapılacak mı?

    Emsal Kira bedeli uygulaması

    574
    0

    Gayrimenkulün korunması amacıyla bedelsiz olarak başkasının ikametine bırakılması

     

    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    İZMİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü

    Sayı

    :

    84098128-120-850

    13/09/2012

    Konu

    :

    Gayrimenkulün korunması amacıyla bedelsiz olarak başkasının ikametine bırakılması

                İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, 2011 yılında bir gayrimenkul aldığınızı ve korunması amacıyla yeğeninizin bedelsiz oturmasına müsaade ettiğinizi belirterek, söz konusu daire için gelir vergisi beyannamesi verip vermeyeceğiniz hususunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.

                193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 70’inci maddesinde yazılı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu hükmüne yer verilmiştir.

                Aynı Kanunun 21’inci maddesinde ise, binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın (2011 yılı için 2.800TL) gelir vergisinden müstesna olduğu, istisna  haddi üzerinde hasılat elde edilip beyan edilmemesi veya eksik beyan edilmesi halinde, bu istisnadan yararlanılamayacağı, ticari, zirai veya mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek mecburiyetinde olanlar ile gelirleri bunlar tarafından bildirilecek olanların bu istisnadan faydalanamayacakları, hükmü yer almaktadır.

                Yine aynı Kanunun 73’üncü maddesinde: “Kiraya verilen mal ve hakların kira bedelleri emsal kira bedelinden düşük olamaz. Bedelsiz olarak başkalarının intifaına bırakılan mal ve hakların emsal kira bedeli, bu mal ve hakların kirası sayılır. Bina ve arazide emsal kira bedeli, yetkili özel mercilerce veya mahkemelerce takdir veya tespit edilmiş kirası, bu suretle takdir veya tespit edilmiş kira mevcut değilse Vergi Usul Kanununa göre belirlenen vergi değerinin % 5’idir. Diğer mal ve haklarda emsal kira bedeli, bu mal ve haklarının maliyet bedelinin, bu bedel bilinmiyorsa, Vergi Usul Kanununun servetlerin değerlenmesi hakkındaki hükümlerine göre belli edilen değerlerinin % 10’udur.

                Aşağıda yazılı hallerde emsal kira bedeli esası uygulanmaz:

                1- Boş kalan gayrimenkullerin muhafazaları maksadıyla bedelsiz olarak başkalarının ikametine bırakılması;

                …” hükmüne yer verilmiştir.

                Maddede yer alan “gayrimenkullerin muhafazaları maksadıyla” ifadesinden; sahibi tarafından yılın belli dönemlerinde kullanılan veya uzun bir süre kullanılamayacak olan yerlerin korunması amacıyla bekçi, hizmetli, görevli gibi kişilerin bedelsiz olarak ikametine bırakılması şeklinde anlaşılması gerekmektedir.

                Bu açıklamalar çerçevesinde, gayrimenkulünüzün bedelsiz olarak yeğeninizin ikametine bırakılması halinde, Gelir Vergisi Kanununun 73’üncü maddesinin birinci fıkrası kapsamında emsal kira bedeli hesaplanması ve bu bedelin, (2011 yılı için 2.800 TL) aşması halinde yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekmektedir.


    Kaynak: GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikİTO Online Seminer: Kredi Notu, Risk Raporu ve Çek Raporu, Karekodlu Çek Sistemi ve Elektronik Teminat Mektubu Bilgilendirme Semineri 11 Şubat 2021
    Sonraki İçerikBağımsız olarak çalışan mali müşavirler ayrıca SMMM şirketine ortak olabilir mi?