1- GAYRİMENKULLER HANGİ ÖLÇÜTE GÖRE DEĞERLENDİRİLİR?
İktisadi işletmelere dâhil bütün gayrimenkuller maliyet bedelleri ile değerlenir.
Bu kanuna göre, aşağıda yazılı kıymetler gayrimenkuller gibi değerlenir;
1.1- Gayrimenkullerin ayrılmaz bütünleyici parçaları ve teferruatı,
1.2- Tesisat ve makinalar,
1.3- Gemiler ve diğer taşıtlar,
1.4- Gayri maddi haklar,
2- GAYRİMENKULLERİN MALİYET BEDELİNE HANGİ GİDERLER EKLENİR?
Gayrimenkullerde, maliyet bedeline, satın alma bedelinden başka, aşağıda yazılı giderler girer;
2.1- Makina ve tesisatta gümrük vergileri,
2.2- Nakliye ve montaj giderleri,
2.3- Mevcut bir binanın satın alınarak yıkılmasından ve arsasının tesviyesinden(düzeltilmesi) dolayısıyla oluşan giderler,
***Noter, mahkeme, kıymet takdiri, komisyon ve tellaliye giderleri ile Emlak Alım ve Özel Tüketim Vergilerini maliyet bedeline ithal etmekte veya genel giderler arasında göstermekte mükellefler serbesttirler.
3- İNŞA VE İMAL GİDERLERİ HANGİ HESAPLAMALARDA KULLANILIR?
İnşa edilen binalarda ve gemilerde, imal edilen makina ve tesisatta bunların inşa ve imal giderleri, satın alma bedeli yerine geçer.
4- GAYRİMENKULLERDE VEYA ELEKTRİK ÜRETİM VE DAĞITIM VARLIKLARINDA MALİYET BEDELİ NASIL HESAPLANIR?
Normal bakım, tamir ve temizleme giderleri dışında,
4.1- Gayrimenkulü veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarını genişletmek,
4.2- İktisadi kıymetini devamlı olarak artırmak maksadıyla yapılan giderler,
gayrimenkulün veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının maliyet bedeline eklenir.
Örnek:
Bir geminin iktisap tarihindeki süratini fazlalaştırmak, yolcu ve eşya yükleme ve barındırma tertibatını genişletmek veya değiştirmek suretiyle iktisadi kıymetini devamlı olarak artıran giderlerle bir motorlu kara nakil vasıtasının kasa veya motorunun yenisi ile değiştirilmesi veya alımında mevcut olmayan yeni bir tertibatın eklenmesi için yapılan giderler maliyet bedeline eklenmesi gereken giderlerdendir.
5- KİRAYA VERİLEN GAYRİMENKULLERDE YAPILAN GİDERLER NEYE GÖRE DEĞERLENDİRİLİR?
Gayrimenkuller kira ile tutulmuş ise veya elektrik üretim ve dağıtım varlıklarının işletme hakkı verilmiş ise, kiracı veya işletme hakkına sahip tüzel kişi tarafından yapılan giderler bunların özel maliyet bedeli olarak ayrıca değerlenir.
***Kiracının veya işletme hakkına sahip tüzel kişinin faaliyetini icra için vücuda getirdiği tesisata ait giderler de bu hükümdedir.
***Gayrimenkuller veya elektrik üretim ve dağıtım varlıkları için yapılan giderler hem tamir, hem de kıymet artırma giderlerinden terekküp ettiği takdirde, mükellef bu giderlerden maliyet bedeline eklenecek kısmı ayrı göstermek mecburiyetindedir.
Kaynak: Vergi Usul Kanunu
Tarih: 28 Şubat 2016
Yasal Uyarı: Bu yazıdaki bilgiler sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen bilgilerden yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgilerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.