Kira geliri elde edenlerin, yani gayrimenkul sermaye iradı mükelleflerinin gelir vergisi beyannamesi hazırlarken en çok merak ettikleri konulardan biri de özel sağlık sigortası primlerinin gelir vergisinden düşülüp düşülemeyeceğidir. Ancak bu indirimin uygulanabilmesi için bazı yasal şartların sağlanması gerekir. Bu yazıda, özel sağlık sigortası ödemeleri ve gelir vergisi indirimleri hakkında bilinmesi gereken tüm detayları bulabilirsiniz.
Özel Sağlık Sigortası Primi Nedir ve Kimler İndirimden Yararlanabilir?
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 89. maddesi, gelir vergisi beyannamesinde bildirilen gelirden düşülebilecek bazı harcamaları düzenler. Bu kapsamda;
- Şahsa, eşe veya küçük çocuklara ait olan
- Türkiye’de faaliyette bulunan sigorta şirketlerinden alınmış
- Ölüm, kaza, hastalık, sağlık gibi şahıs sigortası kapsamındaki
- Ödenen primlerin belge ile ispatlandığı durumlarda
gelir vergisi matrahından özel sağlık sigortası primlerinin belli bir oran dahilinde indirilmesi mümkündür.
Prim Ödemesi Kimin Tarafından Yapılmalı?
Gelir Vergisi Genel Tebliği’ne göre, indirime konu edilebilecek sağlık sigortası primlerinin mutlaka mükellefin kendisi, eşi ya da çocukları için yapılmış olması ve ödeme belgelerinde de bu kişilerin adının geçmesi gerekir.
- Sigorta poliçesi mükellef adına olmalı
- Prim ödemesi mükellef tarafından yapılmalı
- Kredi kartı veya banka aracılığıyla yapılan ödemeler belgelenmeli
Eğer sigorta ettiren kişi farklı biri ise, bu prim ödemesi gelir vergisi matrahından düşülemez.
Kardeş Tarafından Ödenen Sağlık Sigortası Primleri Durumu
Eğer özel sağlık sigortası poliçesi kardeş adına düzenlenmişse ve prim ödemesi kardeş tarafından yapılmışsa;
- Sigorta ettiren kısmında kardeşin adı yer aldığı için
- Prim ödemeleri mükellef tarafından gerçekleştirilmediği için
bu tür sigorta primlerinin, gayrimenkul sermaye iradı beyanında indirim konusu yapılması mümkün değildir.
Vergi Beyanında Sağlık Sigortası İndirimi İçin Gerekli Belgeler
Vergi indiriminden yararlanabilmek için şu belgeler gereklidir:
- Sigorta şirketi tarafından düzenlenen makbuz
- Kredi kartı ekstresi veya banka dekontu
- Ödemenin ait olduğu dönem, ödeme tarihi, sigorta şirketi bilgileri
Tüm bu belgelerde, ödemenin kimin tarafından yapıldığı ve sigortalı kişinin kim olduğu açıkça belirtilmelidir.
Sonuç
Gayrimenkul sermaye iradı beyanında özel sağlık sigortası primi indirimi, yalnızca belirli koşulları sağlayan ödemeler için mümkündür. Sigorta ettirenin siz olmadığınız ve ödemelerin kardeşiniz tarafından yapıldığı durumlarda bu ödemeler vergi matrahınızdan indirilemez.
Vergi beyannamenizi hazırlarken olası hatalardan kaçınmak için bir mali müşavire danışmanız tavsiye edilir. Bu sayede hem yasal haklarınızı tam kullanabilir hem de eksik ya da hatalı beyanda bulunmamış olursunuz.
ÖRNEK ÖZELGE
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Gelir Kanunları Gelir Ve Kurumlar Vergileri Grup Müdürlüğü
Sayı | : | 62030549-120[89-2019/303]-E.1087539 | 10.12.2019 | |
Konu | : | GMSİ beyannamesinde özel sağlık sigortası primlerinin indirim konusu yapılıp yapılmayacağı. | ||
İlgi | : | 03/03/2019 tarih ve 725081 sayılı özelge talep formunuz. |
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, adınıza düzenlenen özel sağlık sigortası poliçesi primlerinin kardeşiniz tarafından kredi kartı ile ödendiği belirtilerek, söz konusu sigorta primlerine ilişkin yapılan ödemelerin gayrimenkul sermaye iradı yönünden verilecek yıllık gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu yapılıp yapılamayacağı hususunda görüş talep edildiği anlaşılmaktadır.
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 70 inci maddesinin birinci fıkrasında bentler halinde sayılan mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratların gayrimenkul sermaye iradı olduğu hükmü yer almaktadır.
Aynı Kanunun “Diğer İndirimler” başlıklı 89 uncu maddesinde, “Gelir vergisi matrahının tespitinde, gelir vergisi beyannamesinde bildirilecek gelirlerden aşağıdaki indirimler yapılabilir.
…
1.Beyan edilen gelirin %15’ini ve asgari ücretin yıllık tutarını aşmamak şartıyla (Bu şartın tespitinde işverenler tarafından ücretliler adına bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları ile 63 üncü maddenin birinci fıkrasının (3) numaralı bendi ve bu bent kapsamında indirim konusu yapılacak prim ödemelerinin toplam tutarı birlikte dikkate alınır.) mükellefin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat sigortalarına ödenen primlerin %50’si ile ölüm, kaza, hastalık, sağlık, engellilik , analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta primleri (Sigortanın Türkiye’de kâin ve merkezi Türkiye’de bulunan bir emeklilik veya sigorta şirketi nezdinde akdedilmiş olması, prim tutarlarının gelirin elde edildiği yılda ödenmiş olması ve ücret geliri elde edenlerin ücretlerinin safi tutarının hesaplanması sırasında ayrıca indirilmemiş bulunması şartıyla, eşlerin veya çocukların ayrı beyanname vermeleri halinde, bunlara ait prim kendi gelirlerinden indirilir.)
…” hükmüne yer verilmiştir.
Diğer taraftan 256 Seri No’lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin “2. İndirim Konusu Yapılacak Prim ve Katkı Payı Ödemelerinin Belgelendirilmesi” başlıklı bölümünde; “Gelir Vergisi Kanununun 63 ve 89 uncu maddelerinde yer alan hükümler uyarınca şahıs sigortaları ile bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payı ve primlerin, belirli şartlar çerçevesinde, gelir vergisi matrahının tespitinde indirimi mümkün bulunmaktadır. İndirimin doğru bir şekilde uygulanabilmesi için ödeme tutarı ile tarihinin belgelendirilmesi gerekmektedir.
Prim ve katkı payı ödemeleri makbuz karşılığı doğrudan sigorta veya bireysel emeklilik şirketine yapılabildiği gibi, banka şubeleri, bankaların otomatik para çekme makineleri (ATM), internet veya telefon bankacılığı, kredi kartları veya posta çeki aracılığıyla da yapılabilmektedir.
Ödeme tutarı ve tarihinin; sigorta veya bireysel emeklilik şirketlerince düzenlenen makbuzlarla ya da ödeyenin adı ve soyadı, ödemenin ait olduğu dönem, ödenen prim veya katkı payı tutarı, ödeme yapılan sigorta veya bireysel emeklilik şirketinin ünvanı ve ödemenin türüne (Şahıs sigorta primi veya bireysel emeklilik katkı payı) ilişkin bilgilerin yer alması koşuluyla banka dekontları, otomatik para çekme makinası makbuzları, kredi kartı ekstreleri ve posta çekleri ile tevsik edilebilmesi mümkündür.
…” açıklamaları yer almaktadır.
Bu hüküm ve açıklamalar çerçevesinde, özelge talep formu ekinde yer alan özel sağlık sigortası poliçelerinin sigorta ettiren bilgisi satırlarında kardeşinizin görülmesi ve ödemelerin de kardeşiniz tarafından yapılması nedeniyle, söz konusu ödemelerin gayrimenkul sermaye iradı yönünden vereceğiniz yıllık gelir vergisi beyannamesi üzerinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.
…
Kaynak: GİB Özelge Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Karen Audit veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.