Ana Sayfa Vergi Gayrimenkul alım ve satışında özel matrah uygulanır mı?

    Gayrimenkul alım ve satışında özel matrah uygulanır mı?

    800
    0

    Bir müşterim emlak alım satımı işi ile iştigal ediyor. Birçok zaman vergi mükellefi olmayanlardan daire alıp satabiliyor. Bu müşterimin daire satışında uygulayacağı KDV oranı ile ilgili tereddüt yaşamaktayım. Yardımlarınızı rica ederim?

    GAYRİMENKUL ALIM SATIMI (ÖZEL MATRAH UYGULAMASI)

    3065 sayılı Kanunun 7104 sayılı Kanunla değişik (23/f) maddesine göre, taşınmaz ticaretiyle iştigal eden mükelleflerce, vergi mükellefi olmayanlardan (mükellef olanlardan istisna kapsamında yapılan alımlar dâhil) alınarak vasfında esaslı değişiklik yapılmaksızın satılan taşınmazların (Gayrimenkul /Bina –arsa –arazi)) tesliminde matrah, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutardır.
    Vergi mükellefi olmayanlardan veya istisna kapsamında KDV ödenmeksizin alınan taşınmazların satışında düzenlenecek faturalarda alış bedeli ile satış bedeli arasındaki fark üzerinden KDV hesaplanır.
    Vergi mükellefi olanlardan KDV ödenerek alınan taşınmazların teslimlerinde ise özel matrah sistemi uygulanmaz.
    Yapılan düzenlemeye göre; Vergi mükellefi olmayan kişilerden alınan G.menkullerin alış bedeli ile satış bedeli arasındaki farka KDV hesaplanacaktır.
    (İşyerleri ve Arsa arazi ve 150 metrekarenin üstündeki konutlarda için % 18 150 metrekarenin altındaki konutlar için % 1 KDV hesaplanır)
    Düzenlenecek faturada KDV uygulanmayan tutar KDV beyannamesinde Özel matrah bölümünde beyan edilecek KDV tabi olan kısım normal teslimler arasında yer alacaktır.
    ÖRNEK Vergi Mükellefi olmayan kişiden 200.000 TL İş yeri satın alınıyor daha sonra bu iş yerini 250.000 TL satmıştır.
    Alış bedeli 200.000 Satış bedeli 250.000
    Fatura Düzenlenmesi Satış bedeli 250.000 KDV uygulanacak tutar (250.000-200.000) = 50.000 Hesaplanan kdv % 18 (50.000 %18) 9.000 Tahsil edilen tutar 259.000
    KDV Bey.de özel matrah bölümünde gösterilecek tutar : 200.000 KDV
    Bey.de normal teslimler bölümünde gösterilecek tutar : 50.000


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikFirma aktifine kayıtlı gemi için yeniden değerleme yapabilir miyiz?
    Sonraki İçerikMali müşavirler sanal ofislerde büro açılışı yapabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz