Ana Sayfa Vergi Forklift hizmetleri için düzenlenen faturada KDV tevkifatı yapılır mı?

    Forklift hizmetleri için düzenlenen faturada KDV tevkifatı yapılır mı?

    Taşıma işlerinde KDV Tevkifatı

    1229
    0

    Forklift hizmetlerinde (yük indirme bindirme) kdv tevkifatı olup olmadığı konusunda bilgi verirmisiniz?

    KDV tevkifatı taşıma (nakliye) hizmeti içindir. Forklift faaliyeti için KDV tevkifatı yapılmaz.

    Yük taşımacılığı hizmetinde KDV tevkifatı uygulaması ile ilgili sorum olacaktı. Maden gözetim ve analizi yapan şirketiz. Nace kodumuz 52.29.16. Nakliye işi yaptırdık KDV dahil 1.000 TL üzerinde 2/10 tevkifatlı fatura aldık. Belirlenen alıcılar kapsamında olanlar tevkifatlı fatura alacaklardı değil mi? 

    GV veya KV mükellefli olan tüm nakliye firmaları TÜM KDV mükelleflerine 1.000 TL (KDV dahil) üstündeki taşıma hizmeti için 2/10 oranında KDV tevkifatı yapacaktır. 

    KDV mükellefi olmayanlara (Nihai tüketici) düzenlenecek fatura tutarı ne olursa olsun KDV tevkifatı yapılmayacaktır. 

    Sonuç olarak sizin firmanız da KDV mükellefi olduğu için size düzenlenen faturalarda KDV tevkifatı hesaplanacaktır. Yeni eklenen veya eski kurumların sizin yapınız ile ilgisi yok. 

    AŞAĞIDAKİ LİNKTE BULUNAN TABLOYU İNCELEYİNİZ. https://archive.ismmmo.org.tr/docs/mevzuat/PratikBilgiler/2021_vergi/10.pdf

    Taşımacılık Hizmetlerinde KDV tevkifatı ile ilgili Tebliğ’in ilgili bölümü;

    KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL UYGULAMA TEBLİĞİ

    2.1.3.2.11. Taşımacılık Hizmetleri

    2.1.3.2.11.1. Tevkifat Uygulayacak Alıcılar ve Tevkifat Oranı 

    Tebliğin (I/C-2.1.3.1/a ve b) bölümünde sayılanların, Tebliğin (I/C-2.1.3.2.11.2.) bölümü kapsamındaki yük taşımacılığı hizmeti alımlarında (2/10), servis taşımacılığı hizmeti alımlarında ise (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanır. 

    2.1.3.2.11.2. Kapsam 

    Bu bölüm kapsamına, personel, öğrenci, müşteri ve benzerlerinin belirli bir güzergah dahilinde taşınması amacıyla ihdas ettikleri servis hizmetlerine ilişkin olarak yaptıkları taşımacılık hizmeti alımları ile karayoluyla yapılan yük taşımacılığı hizmeti alımları (kargo işletmeciliği yetki belgesi sahibi mükellefler tarafından yapılan kargo taşıma işleri hariç) girmektedir.

    Söz konusu hizmetlerin, tahsis edilmiş özel plakalı araçlar ile yapılıp yapılmaması, ilgili birimlerden taşımacılıkla ilgili zorunlu belge ve sertifikaların alınıp alınmaması veya taşıma işinde kullanılan aracın özmal ya da sözleşmeli taşıt olup olmaması tevkifat uygulaması kapsamında işlem tesisine engel değildir.

    Servis hizmetinin, personel veya öğrencilerin (veya velilerin) kendi aralarında anlaşmak suretiyle doğrudan taşımacı ile sözleşme yapılması/anlaşılması suretiyle sağlanması halinde, esas olarak hizmete ait faturaların servis hizmetinden yararlanan personel, öğrenci (veya velisi) adına düzenlenmesi gerektiğinden, tevkifat uygulanmaz. Ancak, faturanın tevkifat yapmakla sorumlu tutulanlar adına düzenlenmesi halinde tevkifat uygulaması kapsamında işlem tesis edilir.

    Taşımacılık hizmetini yüklenen bir firmanın, bu işi bizzat ifa etmeyip bir başka firmaya devretmesi durumunda, taşımacılık hizmetini alan tarafından bu kapsamda tevkifat yapılmaz. Ancak taşımacılık hizmetini yüklenen firma tarafından, taşımacılık hizmetini fiilen ifa eden firmadan alınan hizmet için KDV tevkifatı uygulanır.


    Kaynak: İsmmmo, GİB Özelge
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikEnvantere kaydedilen veya kiralanan araç için yapılan harcamalar ile dış giyim harcamaları gider olarak dikkate alınabilir mi?
    Sonraki İçerikKiracım kira ödemesi yerine gayrimenkulüme bakım onarım harcaması yaptı. Beyanname vermeli miyim?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz