Ana Sayfa Duyurular Ford Otosan, yaklaşık 2 milyar avro tutarında “Gelecek Nesil Ticari Araç ve...

Ford Otosan, yaklaşık 2 milyar avro tutarında “Gelecek Nesil Ticari Araç ve Batarya Üretimi”ne ilişkin yeni yatırım kararı aldı

476
0

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’nin dört bir köşesinden yeni yatırım haberlerinin peş peşe geldiğini belirterek, “Otomotiv sektörünün lider üreticilerinden olan Ford Otosan, ‘Gelecek Nesil Ticari Araç ve Batarya Üretimi’ne ilişkin Başiskele’de yeni yatırım kararı aldı. Yaklaşık 2 milyar avro tutarındaki bu yatırım ülkemiz ekonomisine çok önemli bir ilave katma değer sağlayacak. Araç üretim kapasitesini yıllık 210 bin adet artıracak, 3 bin kişiye doğrudan istihdam oluşturacak. Tedarik zincirleri vasıtasıyla 10 binden fazla ilave istihdama da katkı sağlayacak.” dedi.

Bakan Varank, Kocaeli’de 71’i Ford Otosan tarafından hibe edilen, 3’ü belediye kaynaklarıyla alınan “Başiskele Belediyesi 74 Hizmet Aracı Teslim Töreni”ne katıldı. Türkiye sanayisinin kalbinin Kocaeli’de attığını söyleyen Bakan Varank, şunları kaydetti:

CAZİP KILIYOR: Sadece Kocaeli değil Türkiye’nin her yanında üretim ve yatırım gündemi yoğun şekilde devam ediyor. Türkiye, üreterek büyümenin tadını aldı. Bu yüzden ülkemizin dört bir köşesinden yeni yatırım haberleri peş peşe geliyor. Güçlü sanayi alt yapımız, çalışkan iş gücümüz, tedarik zincirlerindeki avantajlı konumumuz dünyanın her yanından yatırımcılar için Türkiye’yi cazip kılıyor. Ford Otosan, bulunduğu şehre daha fazla katkı sağlama şuuruyla Başiskele Belediye’mize 71 hizmet aracı hibe ediyor. Ancak bu sosyal sorumluluk projesi çok daha büyük bir anlamı ihtiva ediyor. Bu bağış Ford Otosan’ın ülkemizde yapacağı yeni yatırımın ilk kazanımlarından biri.

YENİ YATIRIM KARARI: Otomotiv sektörünün lider üreticilerinden olan Ford Otosan, “Gelecek Nesil Ticari Araç ve Batarya Üretimi”ne ilişkin Başiskele’de yeni yatırım kararı aldı. Yaklaşık 2 milyar avro tutarındaki bu yatırım ülkemiz ekonomisine çok önemli bir ilave katma değer sağlayacak. Araç üretim kapasitesini yıllık 210 bin adet artıracak, 3 bin kişiye doğrudan istihdam oluşturacak. Tabi tedarik zincirleri vasıtasıyla on binden fazla ilave istihdama da katkı sağlayacak.

ELEKTRİKLİ ARAÇ ÜRETİMİ: Yeni kurulacak tesiste sadece konvansiyonel araç üretimi yapılmayacak. Dünyadaki trendlere uygun olarak tam elektrikli araçlar ve bunların bataryaları da burada üretilecek. Yani bu yatırım, ülkemizin elektrikli araç üretiminde önemli bir merkez olmasına da katkı sağlayacak.

TÜRKİYE’YE GÜVEN: Ford Otosan’ın yatırımını da geçtiğimiz aralık ayında yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile proje bazlı teşvik kapsamında destekliyoruz. Bu yatırım kararını ben her şeyden önce Türkiye’ye olan güvenin bir nişanesi olarak görüyorum. Türkiye çok güçlü bir otomotiv üreticisi konumunda. Otomotiv sektörü 2020 yılında yaşadığımız tüm olumsuzluklara rağmen, 25 milyar doların üzerinde bir rakamla yine ihracatımızda öncü oldu.

YÜZDE 70’E YAKIN YERLİLİK: Otomotiv sektöründe yapılan yatırımlar sanayinin diğer alanları için de gelişim ve ilerleme fırsatları sunuyor. Tedarikçileri besliyor, büyütüyor, yeni oyuncuları ekosisteme kazandırıyor. Türkiye’nin otomotiv sektöründeki gücünün, dünyanın her yanından yatırımcılar için bir fırsat kapısı olduğunun ben tekrar altını çizmek istiyorum. Yüzde 70’e yakın yerlilik, yüzde 90’a varan ihracat oranı ile Ford Otosan firmamızın gerçekleştireceği bu yatırım inşallah ülkemiz ekonomisine büyük katkılar sunacak.

İDDİALI HEDEFLER KOYDUK: Türkiye’nin Otomobili ile bağlantılı olarak inşa etmekte olduğumuz yeni nesil mobil araçlar ekosistemine değinmeden geçmek olmaz. Sektörle sıkı iş birliği içinde hazırladığımız, yakında yayınlayacağımız “Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritası”nda kendimize somut ve iddialı hedefler koyduk.

İLK 5’TE: Tüm modlarda üretilen araçlarda; yani otomobilden lokomotife, ticari araçlardan gemilere yerlilik oranlarını yüzde 75’e çıkaracağız. 2030 yılında; elektrikli, bağlantılı ve otonom hafif ve ağır ticari araç üretiminde Avrupa’da lider ve dünyada ilk 5’te olmayı hedefliyoruz.

BATARYA ÜRETİMİ: Batarya modül, paketleme ve hücre yatırımlarıyla, ülkemizi batarya üretim merkezlerinden biri yapmak istiyoruz. Alt teknolojilerin geliştirilmesi de üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir başka husus. Bu manada; elektrik-elektronik sektöründe üretim yapan yetkin şirketlerimizin, otomotiv sektörüne üretim yapmasını destekleyeceğiz.

FIRSAT PENCERESİ: Elektrik motoru, inverter, yerleşik şarj cihazları, termal yönetimi ve kompresör gibi kritik bileşenlerde üretim yapan bir ekosistemi oluşturmanın peşindeyiz. Sektörün geleceğini; yazılım ve yapay zeka teknolojileri belirleyecek. Türkiye bu fırsat penceresinden en iyi şekilde faydalanabilecek entelektüel sermayeye sahip. Siber güvenlik, sürüş güvenliği ve sürücü davranışlarının modellenmesi yazılımları başta olmak üzere, bağlantılı ve otonom araç yazılımları geliştirip, bunların ihracatını yapan ilk 10 ülke arasına girmek istiyoruz. Yakın zamanda yol haritamızı kamuoyuyla paylaşacağız.

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli’nin özellikle 18 yılda gücüne güç kattığını, Türkiye’yi dünyayla rekabet eden bir ülke haline getirdiğini belirterek, özellikle teknolojik altyapısı, yetişmiş insan gücü ve güçlü sanayisiyle büyük katkı sağladığını kaydetti.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Kocaeli sadece ‘sanayinin başkenti’ olmakla kalmayacak, aynı zamanda bilişim ve teknolojinin de başkenti olacak. Bilişim Vadisi, bu kentin geleceğine dair önemli ipuçlarından birini veriyor. ” ifadelerini kullandı.

Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, “Bütün araçlar belediyemize ait olacak. Eskiyen araçlarımız satılarak tasarruf oluşturulacak. Belediyemizde hiç kiralık araç kalmayacak. En az 10 yıllık araç ihtiyacımızı karşılarken hem de hizmet filomuzu yenilemiş olacağız.” diye konuştu.

Konuşmanın ardından Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, Bakan Varank’a tablo hediye etti.

Varank, törenle hizmete alınan yerli üretim kamyonun direksiyonuna geçti. Kamyonda, Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün ve Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü de yer aldı.


Kaynak: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikVergi dairesinden icra yoluyla alınan araçlar için B formunda bildirim yapılır mı?
Sonraki İçerikİsviçre’deki Türk Büyükelçiliği’nde çalışan Türk personelin ücretlerinden gelir vergisi kesilecek mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz