Ana Sayfa Vergi Firma aktifine kayıtlı gemi için yeniden değerleme yapabilir miyiz?

    Firma aktifine kayıtlı gemi için yeniden değerleme yapabilir miyiz?

    7326 Sayılı kanun kapsamında yeniden değerleme uygulaması

    495
    0

    7144 Sayılı Kanun kapsamında çıkarılan DİLEYEN MÜKELLEFLER 31.12.2021 TARİHİNE KADAR BİLANÇOLARINDA KAYITLI İKTİSADİ KIYMETLERİNİ YENİDEN DEĞERLEMEYE TABİ TUTABİLİRLER (530 SERİ NOLU VUK GENEL TEBLİĞİ) ‘e göre MADDE-2 yasal mevzuat ve dayanak kısmında “Gemiler ve diğer taşıtlar” ifadesin geçmektedir. Buna göre; Bilanço esasına göre defter tutan ferdi işletmede (gerçek kişi) kayıtlı 2019 model Mercedes marka hususi binek araca yeniden değerleme yapılabilir mi? 

    7144 sayılı kanun eski düzenlemedir yeni düzenleme ise , 7326 sayılı kanunun 11. maddesi ile 213 sayılı Vergi Usul Kanununun geçici 31 inci maddesinde yapılmıştır.

    Kanuna göre; 

    1. Gayrimenkullerin mütemmim cüzileri ve teferruatı; 
    2. Tesisat ve makinalar; 
    3. Gemiler ve diğer TAŞITLAR; 
    4. Gayri maddi haklar.”, Yeniden değerlemeye tabi tutulabilir. (Bilanço esasına göre defter tutan ferdi işletmede (gerçek kişi) kayıtlı 2019 model Mercedes marka hususi binek araca yeniden değerleme yapılabilir)

    BAZI ALACAKLARIN YENİDEN YAPILANDIRILMASI İLE BAZI

    KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN

    Kanun No: 7326 

    Kabul Tarihi : 3/6/2021

    MADDE 11 – 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun geçici 31 inci maddesine altıncı fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

    “Birinci fıkrada sayılan mükellefler bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla aktiflerine kayıtlı bulunan taşınmazlar ile amortismana tabi diğer iktisadi kıymetlerini (sat-kirala-geri al işlemine veya kira sertifikası ihracına konu edilen taşınmaz ve iktisadi kıymetler hariç) 31/12/2021 tarihine kadar yukarıda yer alan kapsam, şart ve hükümlere uymak koşuluyla yeniden değerleyebilirler. Şu kadar ki;

    a) Birinci fıkranın (b) bendinin (i) ve (ii) alt bentlerinde belirtilen durumlarda yeniden değerleme oranının belirlenmesine ilişkin hesaplamada; maddenin yürürlüğe girdiği tarihten bir önceki aya ilişkin Yİ-ÜFE değeri yerine, bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten bir önceki aya ilişkin Yİ-ÜFE değeri,

    b) Bu madde kapsamında daha önce yeniden değerlemeye tabi tutulan taşınmazlar için bu fıkra uyarınca yapılacak değerlemede ise, bu fıkranın yürürlüğe girdiği tarihten bir önceki aya ilişkin Yİ-ÜFE değerinin, 2018 yılı Mayıs ayına ilişkin Yİ-ÜFE değerine bölünmesi ile bulunan oran,

    dikkate alınır. Bu fıkra kapsamında yapılan yeniden değerleme sonrası pasifte özel bir fon hesabında gösterilen değer artışı tutarı üzerinden %2 oranında hesaplanan vergi, yeniden değerleme işleminin yapıldığı tarihi izleyen ayın sonuna kadar bir beyanname ile gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı olunan vergi dairesine beyan edilir ve ilk taksiti beyanname verme süresi içinde, izleyen taksitler beyanname verme süresini takip eden ikinci ve dördüncü ayda olmak üzere üç eşit taksitte ödenir. Önceki fıkralarda taşınmazlar için öngörülen hükümler bu fıkra uygulamasında amortismana tabi diğer iktisadi kıymetler için de geçerlidir.”


    Kaynak: ismmmo,GİB
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikMali müşavirler ikinci el araçlarının satışında e-serbest meslek makbuzu düzenlenmeli midir?
    Sonraki İçerikGayrimenkul alım ve satışında özel matrah uygulanır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz