Ana Sayfa Muhasebe Finansman gider kısıtlaması bilanço usulüne tabi tüm işletmeleri kapsamakta mıdır?

    Finansman gider kısıtlaması bilanço usulüne tabi tüm işletmeleri kapsamakta mıdır?

    Finansman Gider Kısıtlamasında Kapsam

    525
    0

    Kurumlar vergisi Genel Tebliği değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile Finansman gider kısıtlaması getirilmiştir. Söz konusu tebliğin 11.13.1. Kapsama giren mükellefler başlığı altındaki 2. paragrafta “Ayrıca, finansman gider kısıtlaması uygulamasında, yabancı kaynak ve özkaynak mukayesesi gerekmekte olduğundan bu düzenleme bilanço esasına tabi mükellefler için geçerli olup işletme hesabı esasına tabi mükellefler bu kapsamda değerlendirilmeyecektir.” Denilmektedir. Bu kapsamda Finansman Gider kısıtlaması bilanço esasına göre defter tutan gerçek kişileri de kapsıyor mu? 

    Finansman Gider kısıtlaması bilanço esasına göre defter tutan gerçek kişileri de kapsar.(GVK Md 41/9)

    TEBLİĞ

    Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:

    KURUMLAR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 1)’NDE DEĞİŞİKLİK

    YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SERİ NO: 18)

    11.13.1. Kapsama giren mükellefler

    Kanunun 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (i) bendinde düzenlenen finansman gider kısıtlaması, yabancı kaynakları öz kaynaklarını aşan kurumlar vergisi mükellefleri hakkında uygulanacaktır.

    Ayrıca, finansman gider kısıtlaması uygulamasında, yabancı kaynak ve öz kaynak mukayesesi gerekmekte olduğundan bu düzenleme bilanço esasına tabi mükellefler için geçerli olup işletme hesabı esasına tabi mükellefler bu kapsamda değerlendirilmeyecektir.

    -4632 sayılı Kanun kapsamında faaliyette bulunan emeklilik şirketleri,

    -5411 sayılı Kanun kapsamında faaliyette bulunan Türkiye’de kurulu mevduat bankaları, katılım bankaları, kalkınma ve yatırım bankaları, yurt dışında kurulu bu nitelikteki kuruluşların Türkiye’deki şubeleri ve finansal holding şirketleri,

    -5684 sayılı Kanun kapsamında faaliyette bulunan sigorta ve reasürans şirketleri,

    -6361 sayılı Kanunun ilgili maddelerinde yer alan sözleşmelere uygun olarak faaliyette bulunan finansal kiralama, faktoring, finansman şirketleri ve tasarruf finansman şirketleri ile,

    -6362 sayılı Kanun kapsamında sermaye piyasası faaliyetlerinde bulunan kurumlar,

    finansman gider kısıtlamasına tabi tutulmayacaklardır.


    Kaynak: ismmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKonut inşaatlarında asgari işçilik hangi oran üzerinden hesaplanır?
    Sonraki İçerikDaire satışı yapan bir mükellef sattığı daireler için yeniden değerleme yapabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz