Ana Sayfa Haberler Finansal Okuryazarlık Araştırması

Finansal Okuryazarlık Araştırması

681
0
Finansal Okuryazarlık Araştırması

Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) tarafından gerçekleştirilen ‘Türkiye Finansal Okuryazarlık Araştırması’nın sonuçları belli oldu.

Ipsos Sosyal Araştırma Enstitüsü tarafından 26 ilde 2000 kişi ile yüz yüze gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları şu şekilde:

Türkiye’de minimum finansal bilgiye sahip bireylerin oranı yüzde 70.

Çalışma hayatında olan, gelir düzeyi yüksek ve eğitimli bireylerde daha yüksek.

Her 5 kişiden 2’si son bir yılda para biriktirdi.
Birikim yapmayı tercih edenlerin temel motivasyonları ise ‘’geleceğe ilişkin belirsizlik’’ ve ‘’kaygı’’.

Hanede para kullanımına yönelik günlük kararlara dahil olma oranı kadınlarda yüzde 74, erkeklerde yüzde 85, gençlerde ise yüzde 43.

Ayrıca araştırma verileri kapsamında Türkiye toplumunu 5 temel gruba ayrıldı:

  1. Finansal Bilgiler: Toplumun yüzde 22’sini kapsayan bu grup diğerleri arasında en yüksek finansal okuryazarlık düzeyine sahip. Bu grup parasını akıllıca yönetiyor.
  2. Mütevazı Ebeveynler: Toplumun yüzde 24’ünü kapsayan bu grup harcamalarını gelirine göre yapıyor. Ayrıca bu gruptaki bireyler emeklilik için yatırımı önemsiyor.
  3. İdareli Muhafazakarlar: Toplumun yüzde 20’sini kapsayan bu grup gereksiz harcama yapacak durumdan olmadığından parayı idareli kullanmayı önemsiyor.
  4. Plansız Hayalciler: Toplumun yüzde 19’unu oluşturan bu grup farklı bir gelecek istemekle beraber bu doğrultuda gerekli finansal planlamayı yapamıyor.
  5. Kaygısız Gençler: Toplumun yüzde 15’ini oluşturan bu grup en düşük finansal bilgi seviyesine sahip. Bu grubun herhangi bir kaygısı yok, sadece günü yaşıyorlar.

 

 


Kaynak: FODER
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikEngelli Kişiler Ne Tür Araç İthal Edilebilir?
Sonraki İçerikÖzel tertibatlı araç ithalinde muafiyet hangi vergileri kapsar?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz