Belgelerin anlaşmalı matbaalara bastırılması/noterlere tasdik ettirilmesi
Mükellefler, Vergi Usul Kanununa göre kullanacakları belgeleri (fatura, perakende satış fişi, gider pusulası, müstahsil makbuzu, giriş veya yolcu taşıma bileti, serbest meslek makbuzu, sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi gibi) ancak bağlı bulundukları vergi dairesinin il sınırları içerisinde kalan Vergi Usul Kanunu Uyarınca Vergi Mükellefleri Tarafından Kullanılan Belgelerin Basım ve Dağıtımı Hakkında Yönetmelik kapsamında anlaşmalı matbaalara bastırarak veya ilgili VUK Genel Tebliğleri çerçevesinde noterlere tasdik ettirerek kullanabilirler.
Anlaşmalı matbaalara bastırılan belgelerin noterden tasdik ettirilmelerine gerek yoktur.
Noter bulunmayan yerlerde tasdik işlemi noterlik görevini ifa edenlere yaptırılır.
Anlaşmalı matbaalar haricindeki matbaalara bastırılmış belgelerin kullanılmadan önce tasdik işlemi yaptırılmış olmalıdır. Bu nedenle, anılan belgelerden bir hesap dönemi boyunca kullanılacakların tamamının bir defada tasdik ettirilmesi şart değildir. Mükellefler işletmelerinin iş hacimlerini nazara alarak muhtelif zamanlarda belgelerini tasdik ettirebilir. Diğer taraftan, hesap dönemi sonunda ellerinde tasdikli belgeleri kalanlar bunları müteakip dönemde de kullanabilir.
Kullanacakları belgeleri faaliyette bulundukları ildeki anlaşma yapılan matbaalarda teknik imkansızlıklar nedeniyle bastıramayan veya bilgisayarla belge düzenleyen mükellefler; bağlı bulundukları başkanlıklara/defterdarlıklara müracaatla durumlarını belgeleyen bir
yazı alarak ve bu yazıyı belgeleri basacak olan matbaa işletmecisinin bağlı bulunduğu Başkanlık/Defterdarlığına ibraz ederek alacakları izin yazısına göre o ilin sınırları içindeki bir matbaaya bastırılabilir.
Bahse konu Yönetmelikte, kullanacakları belgeleri Vergi Usul Kanununun ilgili hükümlerinde belirtilen bilgileri taşıması kaydıyla anlaşmalı matbaalar dışındaki matbaalara da bastırabilmelerine izin verilen mükelleflerce, anlaşmalı matbaalar dışındaki matbaalara belge bastırılması halinde, belgenin üzerine “Vergi Usul Kanunu Yönetmelik hükümlerine tabi değildir.” ibaresinin (kaşe veya matbaa baskısı ile) yazılması zorunludur. Bu mükelleflerin söz konusu belgeleri notere tasdik mecburiyeti de bulunmamaktadır.
Basılan/tasdik edilen belgeler ve defterlere ilişkin bildirimler
Vergi Usul Kanunu Uyarınca Vergi Mükellefleri Tarafından Kullanılan Belgelerin Basım ve Dağıtımı Hakkında Yönetmelik kapsamında anlaşmalı matbaa işletmecileri basım ve dağıtımını yaptıkları belgelere ilişkin olarak bilgi formu düzenlemek ve Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın belirlediği esaslara uygun olarak elektronik ortamda internet üzerinden Bakanlığa göndermek zorundadırlar. Matbaa işletmecilerince basımı yapılan belgeler, mükellefe veya vekiline bir tutanakla teslim edilir. Basımı yapılan belgeye ilişkin olarak iki nüsha bilgi formu düzenlenerek belgeyi teslim alan ile birlikte imzalandıktan sonra, formun bir nüshası mükellefe veya vekiline verilir, diğer nüshası ise matbaa işletmecisi tarafından muhafaza edilir. Matbaa işletmecisi bu bilgi formunu en geç düzenlendiği günü izleyen on beşinci günün sonuna kadar elektronik ortamda internet üzerinden anılan Bakanlığa gönderir.
Elektronik ortamda gönderilecek bilgi formlarının kapsamını, şeklini, bilgileri doğrudan doğruya gönderebilecek mükellef gruplarını ve bunlara ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye, son genel nüfus sayımına göre nüfusu 5000 ve daha az olan yerlerde bulunan matbaa işletmecilerinin bastıkları belgelere ilişkin bilgi formunu kâğıt
ortamında göndermelerine izin vermeye ve bu yetkiyi mahalline devretmeye Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilidir.
Son genel nüfus sayımına göre nüfusu 5000 ve daha az olan yerlerde bulunan matbaa işletmecileri bastıkları belgelere ilişkin bilgi formunu (347 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği eki) kâğıt ortamında gönderebilirler. Bu işletmeler bastıkları belgelere ilişkin bilgi formunu belgelerin teslim edildiği ayı takip eden ayın 15 inci günü akşamına kadar verirler ve kendilerinde kalan nüshasını düzenleme tarihini takip eden takvim yılından itibaren 5 yıl süre ile muhafaza ederler .
1, 2 ve 3 üncü sınıf noterliklere atanan ve sözü edilen noterliklerde görev yapan noterler veya noterlik görevini ifa ile mükellef olanların, tasdik ettikleri belgelere ve defterlere ilişkin olarak, bilgileri elektronik ortamda Hazine ve Maliye Bakanlığına göndermeleri zorunludur .
Elektronik ortamda bilgi gönderme zorunluluğu olan noterlerin veya noterlik görevini ifa ile mükellef olanların, Vergi Usul Kanununun
226 ncı maddesinde yer alan hükme göre ayrıca bildirim yapmalarına gerek bulunmamaktadır.
Bunlar, tasdik etmiş oldukları belgelere ilişkin bilgileri, en geç belgelerin tasdik edildiği günü takip eden on beşinci günün sonuna kadar; tasdik etmiş oldukları defterlere ait bilgileri ise en geç tasdik işleminin yapıldığı ayı takip eden ikinci ayın sonuna kadar gönderirler
1512 Sayılı Noterlik Kanununun 32 nci maddesine göre Adalet Bakanlığınca görevlendirilen ve 4 üncü sınıf noterlikleri yöneterek noterlik görevini ifa edenler, tasdik ettikleri belgelere ve defterlere ilişkin bilgileri elektronik ortamda gönderme zorunluluğu kapsamı dışındadırlar. Anılan kişiler, tasdik ettikleri belgelere ait bilgileri bilgi formu (406 Sıra No.lu VUK Genel Tebliği eki) düzenleyerek göndereceklerdir. Tasdik edilen defterlere ilişkin bilgileri elektronik ortamda gönderme zorunluluğu bulunmayanlar, tasdik ettikleri defterlere ait bilgileri, Vergi Usul Kanununun 226 ncı maddesinde yer alan hüküm doğrultusunda göndermeye devam ederler .
Anılan maddeye göre, tasdik makamları tasdik ettikleri defterlere ait maddede yazılı malumatı tarih sırasıyla, üçer aylık bordrolara derç ve bunları en geç bir ay içinde bulundukları yerin en büyük mal memuruna tevdi ederler. Tasdik makamları bu bilgileri münferit fişlerle de bildirebilirler.
Kaynak: GİB Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.