Şirketimiz damacana su dağıtım firması ile anlaşma sağlamış, anlaşmaya göre su dağıtım firması şirketimize günlük olarak damacana su dağıtımında bulunacaktır. Teslimini gerçekleştirdiği damacana su karşılığında aylık periyotlarda fatura düzenlemek istemektedir. Düzenlenecek olan sözleşme ve hakediş kapsamında fatura aylık olarak düzenlene bilir mi?
Fatura mal tesliminden sonra 7 gün içinde düzenlenecek. Aylık fatura düzenlenemez.
Kısım Kısım Mal Teslimi Nedeniyle Fatura Düzenleme Süresinin Aşılması Halinde e-Faturanın Nasıl Düzenlenmesi Gerektiği
T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü
|
||||
|
|
|||
Sayı |
: |
64950229-105[229-2015/1]-13266 |
23/02/2016 |
|
Konu |
: |
Kısım Kısım Mal Teslimi Nedeniyle Fatura Düzenleme Süresinin Aşılması Halinde e-Faturanın Nasıl Düzenlenmesi Gerektiği Hk. |
|
|
İlgide kayıtlı özelge talep formunuz ile şirketiniz tarafından satışı yapılan montaja tabi makinelerin montaj için parça parça alıcının işyerine taşındığı ve bu yüzden makinenin tesliminin birkaç haftayı alabildiği, bu durumda taşınan her bir parça için ayrı ayrı sevk irsaliyesinin düzenlendiği, ancak işlem süresinin işin mahiyeti gereği 7 günlük süreyi geçmesi sebebiyle e-fatura portal sisteminde fatura düzenlenmesine izin verilmediği bildirilmiş olup, kısım kısım sevk edilen makine parçaları için düzenlenecek sevk irsaliyelerinin üzerine, taşınan malın kısım kısım taşındığının ve montajının yapılacağının belirtilmesi ve yedi günlük süre geçtikten sonra montajın tamamlanıp makinenin teslim tarihinden itibaren yedi gün içerisinde düzenlenecek faturanın üst kısmına sevk irsaliyesinin tarihi yazılmaksızın faturanın düzenlenmesi ve e-faturada da faturanın not kısmına sevk irsaliyelerinin tarih ve numaralarının yazılarak fatura ile ilişkilendirilmesinin mevzuata uygun olup olmadığı, uygun değil ise nasıl bir işlem yapılması gerektiği konusunda Başkanlığımız görüşü sorulmaktadır.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun “Faturanın tarifi” başlıklı 229 uncu maddesinde; “Fatura, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesikadır.” hükmü yer almaktadır.
Anılan Kanunun “Faturanın şekli” başlıklı 230 uncu maddesinin birinci fıkrasının 5 numaralı bendinde, satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası, faturada bulunması gereken bilgilerden biri olarak sayılmış, aynı bendin parantez içi hükmünde de “Malın, bir mükellefin birden çok iş yerleri ile şubeleri arasında taşındığı veya satılmak üzere bir komisyoncu veya diğer bir aracıya gönderildiği hallerde de, malın gönderen tarafından sevk irsaliyesine bağlanması gereklidir. Bu bentte yazılı irsaliyeler hakkında fiyat ve bedel ile ilgili bilgiler hariç olmak üzere, bu madde hükmü ile 231’inci madde hükmü uygulanır. İrsaliyelerde malın nereye ve kime gönderildiği ayrıca belirtilir.” denilmiştir.
Kanunun “Faturanın nizamı” başlıklı 231 inci maddesinin birinci fıkrasının 5 numaralı bendinde ise; “Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azamî yedi gün içinde düzenlenir. Bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturalar hiç düzenlenmemiş sayılır.” hükmüne yer verilmiştir.
397 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğin 3.Genel Olarak e-Fatura başlığı altında “Bu Tebliğde düzenlenen e-Fatura, yeni bir belge türü olmayıp, kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahiptir.” denilmiştir.
Diğer taraftan; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun “Elektronik Ortamdaki Kayıtlar ve Elektronik Cihazla Belge Düzenleme” başlıklı mükerrer 242 nci maddesinin 2 numaralı fıkrasının ikinci paragrafında elektronik belge, “… şekil hükümlerinden bağımsız olarak bu Kanuna göre düzenlenmesi zorunlu olan belgelerde yer alan bilgileri içeren elektronik kayıtlar bütünüdür.” şeklinde tanımlandıktan sonra, aynı fıkranın son paragrafı ile Maliye Bakanlığı; elektronik defter, kayıt ve belgelerin oluşturulması, kaydedilmesi, iletilmesi, muhafazası ve ibrazı ile defter ve belgelerin elektronik ortamda tutulmasına ve düzenlenmesine izin verilen defter ve belgelerde yer alması gereken bilgileri internet de dahil olmak üzere her türlü elektronik bilgi iletişim araç ve ortamında Maliye Bakanlığına ve Maliye Bakanlığının gözetim ve denetimine tabi olup, kuruluşu, faaliyetleri, çalışma ve denetim esasları Bakanlar Kurulunca çıkarılacak bir yönetmelikle belirlenecek olan özel hukuk tüzel kişiliğini haiz bir şirkete aktarma zorunluluğu getirmeye, bilgi aktarımında uyulacak format ve standartlar ile uygulamaya ilişkin usul ve esasları tespit etmeye, bu Kanun kapsamına giren işlemlerde elektronik imza kullanım usul ve esaslarını düzenlemeye ve denetlemeye yetkili kılınmıştır.
Maliye Bakanlığı’na tanınan bu yetkiler çerçevesinde yaygın olarak kullanılan belgelerden biri olan “faturanın” elektronik belge olarak düzenlenmesi, elektronik ortamda iletilmesi, muhafaza ve ibraz edilmesine ilişkin usul ve esaslara yönelik olarak 397, 416, 421, 424, 433, 447, 448 ve 454 Sıra No’lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile düzenlemeler yapılmıştır.
Yukarıda yer alan hükümlere göre, montaj yöntemi ile imal edilen makinalar gibi kısım kısım sevki gereken teslimlerde; montaj için gönderilen her bir parçanın sevki sırasında sevk irsaliyesinin alıcı adına düzenlenmesi, sevk irsaliyesinin üzerine taşınan malın kısım kısım taşındığının ve montaj yapılacağının belirtilmesi, montajın tamamlandığı tarihi takip eden yedi gün içinde de fatura tanzim edilmesi ve daha önce düzenlenen sevk irsaliyelerinin numaralarının bu faturada belirtilmesi gerekmektedir.
Bilgilerinizi rica ederim.
…
Kaynak: İSMMMO
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.