Ana Sayfa Vergi Farklı Şehirde Yaşayan Eş İçin Ödenen Kira Gideri Vergiden Düşülebilir mi?

    Farklı Şehirde Yaşayan Eş İçin Ödenen Kira Gideri Vergiden Düşülebilir mi?

    12
    0

    Vergi mükellefleri için kira gelirini beyan ederken, belirli giderleri vergiden düşmek mümkündür. Ancak, farklı şehirde ikamet eden eşin kira giderlerinin gelir vergisi beyannamesinde indirim konusu olup olmayacağı merak edilen bir konudur. İşte konuya dair detaylar ve yasal düzenlemeler.

    Kira Gelirinin Vergilendirilmesi ve Gider İndirimi

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 70. maddesi, taşınmazlarını kiraya veren mükelleflerin elde ettikleri gelirleri gayrimenkul sermaye iradı olarak tanımlamaktadır. Kiraya verilen taşınmazlardan elde edilen gelirler beyan edilirken, belirli giderler düşülebilmektedir.

    Kanunun 74. maddesi kapsamında, kira gelirinden düşülebilecek giderler şu şekilde belirtilmiştir:

    • Kiraya verilen mülk için ödenen vergi, resim ve harçlar,
    • Sigorta giderleri,
    • Bakım ve onarım masrafları,
    • Kiraya verilen konut sahibi tarafından başka bir konutta kiracı olarak oturuluyorsa, kira giderleri.

    Eşin Ödediği Kira Vergi Matrahından Düşülebilir mi?

    Vergi mevzuatına göre, kiraya verilen konutun sahibi başka bir konutta kiracı olarak oturuyorsa, kendi kira giderlerini gelir vergisinden düşebilir. Ancak, eşin farklı bir şehirde ikamet etmesi nedeniyle ödenen kira giderleri, vergi matrahından indirilemez.

    Bu bağlamda;

    • Kendi ikamet ettiğiniz lojmanın kira bedelini gerçek gider usulünü seçtiğiniz takdirde vergi matrahından düşebilirsiniz.
    • Ancak, eşinizin farklı bir şehirde yaşaması sebebiyle ödediğiniz kira giderleri vergi indirimine tabi tutulamaz.

    Vergi Beyannamesinde Gider İndirimi Nasıl Hesaplanır?

    Gerçek gider yöntemini seçen mükellefler, kendi oturdukları konutun kira giderini belirli şartlar dahilinde gelir vergisi beyannamesinde gider olarak gösterebilirler.

    Örneğin;

    • Kira geliriniz 120.000 TL ve ödediğiniz lojman kirası 20.000 TL ise, bu miktar gerçek gider yöntemi ile vergiden düşülebilir.
    • Ancak, eşiniz için ödediğiniz kira tutarı vergi indirimi kapsamında değerlendirilmez.

    Sonuç

    Vergi mükellefleri, kira gelirlerini beyan ederken gerçek gider usulünü seçmeleri halinde, kendi oturdukları konutun kira bedelini gider olarak düşebilirler. Ancak, eşin farklı şehirde oturması sebebiyle ödenen kira bedeli vergi matrahından indirilemez.

    Vergi avantajlarından en iyi şekilde yararlanmak için bir mali müşavirden destek almanız önerilir.


    GİB ÖRNEK ÖZELGE


    T.C.
    GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
    ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
    Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü 
      
    Sayı:38418978-120[74-14/3]-54730/05/2014
    Konu:Zorunluluk nedeniyle farklı şehirde oturan eşin ödediği kira giderinin indirim konusu yapılıp yapılmayacağı 

    İlgide kayıtlı özelge talep formunda, Hava Kuvvetleri Komutanlığında görev yaptığınızı, İzmir’de çalışmakta iken eşinizin özel şirkette çalışması ve İstanbul’da ikamet etmesi nedeniyle İstanbul’a tayin talebinde bulunduğunuzu ancak talebinizin kabul edilmeyerek Ankara’ya tayin edildiğinizi, burada lojmanda ikamet ettiğinizi, ancak eşinizin de İstanbul’da kiracı olduğunu belirterek, lojman kirasının yanında eşinizin ödediği kira bedellerinin de vereceğiniz beyannamede gider olarak gösterip gösteremeyeceğiniz hususunda Başkanlığımızdan özelge talebinde bulunmaktasınız.

    193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 70’inci maddesinin birinci fıkrasında; “Aşağıda yazılı mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar gayrimenkul sermaye iradıdır.” hükmü yer almaktadır.

    Mezkûr Kanun’un 74’üncü maddesinde; “Safi iradın bulunması için, 21’inci maddeye göre istisna edilen gayrisafi hâsılata isabet edenler hariç olmak üzere gayrisafi hâsılattan aşağıda yazılı giderler indirilir: 

    … 

    10. Sahibi bulundukları konutları kiraya verenlerin kira ile oturdukları konutun kira bedeli (Kira indirimi gayri safi hâsılattan bu maddenin 1 ila 9 ve 11 numaralı bentlerinden yazılı giderler düşüldükten sonra, kalan miktar üzerinden yapılır; kiranın indirilemeyen kısmı 88’inci maddenin 3’üncü fıkrasının uygulanmasında gider fazlalığı sayılmaz);” hükmü yer almaktadır. Aynı maddenin üçüncü fıkrasında ise, “Mükellefler (hakları kiraya verenler hariç) diledikleri takdirde yukarıda yazılı giderlere karşılık olmak üzere hâsılatlarından % 25’ini götürü olarak indirebilir. Götürü gider usulünü kabul edenler iki yıl geçmedikçe bu usulden dönemezler.” hükmüne yer verilmiştir.

    Bu hükümlere göre, sahip olduğunuz konutu kiraya vermeniz sonucu elde ettiğiniz kira gelirinizin beyanında, gerçek gider usulünü seçmeniz halinde istisnaya isabet eden kısım hariç olmak üzere ikamet ettiğiniz lojman için ödediğiniz kira bedelini gider olarak indirim konusu yapmanız mümkün bulunmaktadır.

    Ancak, her ne kadar zorunluluktan kaynaklanmış olsa da eşinizin ikameti için ödenen kira tutarlarının kira gelirinizin beyanında indirime konu edilmesi söz konusu olmayacaktır.



    Kaynak: GİB Özelge Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Karen Audit veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.

    Önceki İçerikYurt Dışında Ödenen Kredi Faizi Türkiye’deki Kira Gelirinden Düşülebilir mi?
    Sonraki İçerikDövize Endeksli Konut Kredisi ve Kira Geliri Beyanı: Kur Farkı Gider Yazılabilir mi?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz