Ana Sayfa Vergi Faiz stopajını gider yazabilir miyiz?

Faiz stopajını gider yazabilir miyiz?

745
0
2019 yılı mevduat faiz gelirinden 2000 TL stopaj kesintisi yapılmıştı. Bu stopaj kesintisini 193 hesap yerine sehven 780 finansman gideri olarak kaydettik. Bu böyle kalsa olabilir mi yoksa düzeltme yapılmalıdır? (burada mükellefin vergi kaybı oluyor devlet lehine bir durum var) 

780 hesap giderdir. 193 hesap ise mahsup edilecek vergidir. Birbirleri ile ilgisi olmayan hesaplardır. Lehte alehte karşılaştırılması TDHP kurallarına aykırı bir düşüncedir. Düzeltme beyannamesi verilmesi gerekir.


Tahakkuk etmiş, ancak ödenmemiş geçici vergi yıllık gelir vergisi beyannamesinden mahsup edilmesi mümkün bulunmamaktadır. Mahsup işleminin yapılabilmesi için tahakkuk ettirilmiş geçici verginin ödenmiş olması şarttır.


E-Defter beratlarını geçici vergi dönemleri bazında yükleyebilir miyim?

Dileyen mükellefler, her hesap dönemine ilişkin ilk ayda (hesap dönemi içinde işe başlayanlarda işe başlanılan ayda), tercihlerini e-Defter uygulaması aracılığıyla elektronik ortamda bildirmeleri şartıyla, her bir geçici vergi döneminin aylarına ait e-Defter ve berat dosyalarını her ay için ayrı ayrı olmak üzere, ilgili olduğu geçici vergi dönemine ilişkin geçici vergi beyannamesinin verileceği ayın sonuna kadar hazırlayarak ve berat dosyalarını e-Defter uygulamasına yükleyerek Başkanlıkça onaylı halini alma imkânından da yararlanabilirler.


Konu: Geçici verginin sosyal güvenlik kurumuna olan borca mahsup edilip edilmeyeceği hk

…  2018 yılı kurum geçici vergi ödemelerinizi KDV iade alacağınızdan mahsup ettiğiniz, 2018 yılı kurumlar vergisi beyannamesinden doğan ödenen geçici vergiden iade alacağınızın bulunduğu belirtilerek söz konusu iade alacağınızın Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borcunuza mahsuben ödenip ödenmeyeceği hususunda…

… 2018 yılı kurumlar vergisi beyannamesinde hesaplanan kurumlar vergisinden mahsup edildikten sonra kalan ödenen geçici vergi kaynaklı iade alacağınızın;

– Öncelikle Bakanlığımıza bağlı tüm tahsil dairelerine olan muaccel borçlarınıza mahsup yapılması,

– Bu mahsup sonrası kalan bir tutarın bulunması halinde bu tutarın, alacaklı amme idaresi olan Devletin gümrük mevzuatından doğan amme alacaklarını takiple görevli Ticaret Bakanlığına bağlı tahsil dairelerine bulunan muaccel borçlarınıza mahsup edilmesi,

– Bu mahsup sonrasında da iadesi gereken bir tutarın bulunması halinde Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) olan ve 6183 sayılı Kanuna göre takip edilen muaccel prim ve diğer borçlarınıza ödenmek üzere SGK’ya aktarılması gerekmektedir.

….


Kur farklarının Kdv’ye tabi olduğu son yapılan düzenleme ile resmiyet kazandı. Fakat uygulama da bazı sorunlar ile karşılaşmaktayız.

  1. Geçici vergi dönemlerinden ilgili bakiyeler için kur değerlemesi yapıp gelir/gider olarak kayıtlara alıyoruz.
  2. Karşı taraf ödeme yaptığında fatura tarihi ile ödeme tarihi arasında ki tam rakam için kur farkı kesiyor veya talep ediyor burada ki sorun ise bizim geçici vergi dönemlerinden yapmış olduğumuz kur değerlemesi mutabakatsızlığa neden oluyor burada ki uygulama nasıl olmalıdır?

Geçici vergi dönem sonlarında dövizli Kasa ve Banka döviz mevduatlar için Kur değerlemesi yapılır.

KDV ve faturalama söz konusu olmaz.

Mal ve hizmet alım ve satımlarından kaynaklanan kur farkları için fatura düzenlenir ve kdv hesaplanır.

Geçici vergi dönem sonlarında faturalama işlerinin yapılması gerekir. Faturalama yapılması halinde mutabakatsızlık olmaz.

 


Kaynak: İSMMMO, Defter-beyan
Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir. Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


Önceki İçerikGeri Kazanım Katılım Payı (GEKAP) Beyannamesini Nasıl Vereceğim?
Sonraki İçerikNihai tüketiciye düzenlenen okul servis faturasında KDV tevkifatı olacak mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz