Ana Sayfa Vergi Facebook ve Google gibi firmalardan reklam hizmetlerine istinaden aldığımız faturalarda Stopaj hesaplamalı...

    Facebook ve Google gibi firmalardan reklam hizmetlerine istinaden aldığımız faturalarda Stopaj hesaplamalı mıyız?

    Yurt dışından alınan hizmetlerde KDV ve Stopaj kesintisi

    775
    0

    Müşavirliğini yaptığım şirket reklam ajansı olarak hizmet vermektedir. Bu hizmete karşılık Facebook, Google vb. Sitelere müşterilerimiz adına hizmet almaktayız. Ödemeler tarafımızca yapılmakta olup faturalar adımıza düzenlenmektedir. İlgili faturaların KDV 2 yönünden bildirimleri yapılmaktadır. Fakat stopaj yönünden herhangi bir bildirim yapmalı mıyız?

    Yurt dışında yerleşik kişi ve kurumların, Türkiye’deki gerçek ve tüzel kişilere verdikleri hizmetler nedeniyle elde ettiği gelirler, vergi anlaşmalarında aksine hüküm olmaması kaydıyla Türkiye’de gelir veya kurumlar vergisine tabi tutulmaktadır. 

    Yurtdışına yapılan bu ödemeler üzerinden KVK’nun 30. maddesi çerçevesinde BKK ile belirlenmiş oranlarda stopaj yapılmalı ve muhtasar beyanname ile beyan edilmelidir. 

    5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 30. maddesi kapmasında stopaj yapılabilmesi için; 

    – Hizmeti sunan yurt dışında mukim bir kurum olmalıdır. 

    – Yapılan hizmetin niteliği itibariyle Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 30. maddesi kapmasında tevkifata tabi olması gerekir. 

    – İlgili ülke ile çifte vergilendirmeyi önleme anlaşması olmamalıdır veya vergi anlaşmasında stopajı engelleyici bir hüküm bulunmamalıdır. 

    Buna göre yurt dışından sağlanan; 

    – Elemanların ücretleri (yabancı bir kuruluşun elemanının Türkiye’deki bir firmanın personeli veya yöneticisi olarak çalışması “serbest meslek” kazancı olarak nitelendirildiğinden bu nedenle yabancı kuruluşa yapılan ödemeler KVK’nun 30. maddesi uyarınca stopaja tabidir.), 

    – Mühendislik, montaj, danışmanlık, eğitim hizmeti, özel yazılım yaptırılması, tercüme yaptırılması gibi serbest meslek hizmeti niteliğindeki hizmet bedelleri,

    – Kiralama hizmeti karşılığında yapılan ödemeler (Finansal kira veya normal kira), -Borç verme, mevduat ve benzeri fonlamalar karşılığında ödenen faizler, 

    – Yurt dışından yapılan mal tedarikine bağlı vade farkları, 

    -Telif, imtiyaz, ticaret unvanı, marka, know-how ve benzeri gayrimaddi haklar G.menkul kiralamalı için ödenen bedeller veya kiralar, gibi, GVK’nın 94 veya KVK’nun 30. maddesi kapsamında bulunan ödemelerde, vergi anlaşmasında stopajı önleyen bir hüküm olmadığı sürece, gerekli oranlar üzerinden stopaj yapılması gerekmektedir. 

    Bununla beraber; 

    – Her nevi komisyon ödemeleri,

    – Yurt dışında yapılan ilan veya reklam bedeli ödemeleri,

    – Yurt dışında gerçekleşen taşıma bedeli ödemeleri, 

    – Sigorta primi ödemeleri,

    – Yurt dışında yaptırılan fason iş bedeli ödemeleri, 

    – Gözetim ücreti ödemeleri, 

    -Yurt dışı seyahatlerde ortaya çıkan ödemeler (otel, lokanta, ulaşım, haberleşme vs.), 

    -Fuar katılım ücreti ödemeleri, 

    – Uydu kirası ödemeleri,


    Kaynak: İsmmmo
    Yasal Uyarı: Bu içerikte yer alan bilgi, görsel, tablolar, açıklama, yorum, analiz ve bir bütün olarak içeriğin tamamı sadece genel bilgilendirme amacıyla verilmiştir. Kişi veya kuruma özel profesyonel bir bilgilendirme ve yönlendirmede bulunma amacı güdülmemiştir. Konu ile benzerlik gösterse de her işletmenin kendi özel şartları nedeniyle farklı durumları olabilir. Bu nedenle, bu yazıda belirtilen içerikte yola çıkarak işletmenizi etkileyecek herhangi bir karar alıp uygulamaya geçmeden önce, uzmanına danışmanız menfaatiniz gereğidir.Muhasebenews veya ilişkili olduğu kişi veya kurumlardan hiç biri, bu belgede yer alan bilgi, tablo, görsel, görüş ve diğer türdeki tüm içeriklerin özel veya resmi, gerçek veya tüzel kişi, kurum ve organizasyonlar tarafından kullanılması sonucunda ortaya çıkabilecek zarar veya ziyandan sorumlu değildir.


    Önceki İçerikKonut kira gelirim kira giderimden düşük. Konut kira GV beyannamesi vermek zorunda mıyım?
    Sonraki İçerikÖzel sağlık sigortaları gelir vergisinde indirim konusu yapılır mı?

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz